Wednesday, February 2, 2011

Tenang: Peratusan undi Melayu meningkat, Cina tidak berubahKUALA LUMPUR 1 Feb. - Kemenangan Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang, semalam, memperlihatkan kejayaan parti itu untuk terus mendapat sokongan pengundi Melayu.
Pensyarah Pusat Pengajian Sejarah Politik, Institut Kajian Rantau Asia Barat (IKRAB), Prof. Madya Dr. Kamaruzaman Yusoff berkata, peratusan undi Melayu yang diperoleh menunjukkan mereka masih kekal bersama-sama BN terutama dari kawasan Felda.
Bagaimanapun katanya, peratusan undi Cina berbanding Pilihan Raya Umum (PRU) sebelum ini membuktikan mereka masih terus dipengaruhi oleh beberapa isu lain yang menjejaskan sokongan terhadap BN.
''Pengundi Melayu nampaknya telah menunjukkan penghargaan mereka kepada kerajaan BN atas bantuan yang diberikan tetapi, saya masih tak faham dengan pengundi Cina.
''Adakah pengundi Cina masih tidak berpuas hati dengan beberapa perkara yang dilaksanakan atau dibangkitkan oleh BN? Selain itu, faktor cuaca di Tenang semalam juga mempengaruhi peratusan pengundi,'' katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia.
BN berjaya mempertahankan kerusi DUN Tenang dengan majoriti lebih besar menerusi calonnya Mohd. Azahar Ibrahim dengan majoriti 3,707 undi selepas mendapat 6,699 undi untuk mengalahkan calon Pas, Normala Sudirman yang hanya memperoleh 2,992 undi.
Kamaruzaman yang melihat trend pengundi Cina di Tenang semalam sebagai satu perkara serius berkata, beliau sebelum ini menjangkakan BN akan menang lebih banyak berikutan jumlah pengundi Cina adalah kedua tertinggi di Tenang.
''Tetapi, jangkaan itu meleset apabila keputusan pilihan raya itu memperlihatkan pengundi Cina tidak begitu membantu BN mencapai kemenangan lebih besar. Persoalannya adakah pengundi Cina merasa sukar untuk keluar mengundi ekoran keadaan hujan semalam,'' soalnya.
Bagi Pengarah Pusat Analisis Politik Malaysia (Mapan), Dr. Zaheruddin Othman, Presiden MCA, Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek perlu menggalas tanggungjawab atas penurunan undi Cina dengan menyelesaikan masalah dalaman parti itu secara menyeluruh.
''Justeru, sebagai persiapan menghadapi PRU akan datang, walaupun Tenang atau Johor adalah kubu kuat BN, parti itu tidak boleh lalai sebaliknya mesti bijak menggunakan strategi yang lebih baik untuk menarik sokongan pengundi,'' katanya.
Sementara itu, Pensyarah Kanan Kolej Undang-Undang Kerajaan dan Pengajian Antarabangsa Universiti Utara Malaysia (UUM), Dr. Mohd. Azizuddin Mohd. berkata, kejayaan BN kurang memberi impak kepada Pas kerana jumlah sokongan yang diterima parti itu tidak banyak berubah.
Beliau seterusnya menyangkal dakwaan Soi Lek sebelum ini bahawa pengundi Cina telah berbalik kepada BN.
''Hakikatnya, masih ramai yang belum menyokong BN. Justeru, MCA perlu berusaha lebih kuat lagi.
''Daripada aspek isu-isu yang dimainkan BN di DUN Tenang, nampaknya ia memberi kesan kepada pengundi Melayu khususnya di Labis yang terus menyokong BN dan UMNO,'' katanya.
Dalam pada itu, Timbalan Dekan Pusat Pengajian Kemasyarakatan Universiti Sains Malaysia (USM), Prof. Madya Dr. Siva Murugan Pandian berkata, MCA perlu bekerja lebih keras untuk memulihkan kepercayaan pengundi Cina melalui percaturan munasabah.
Katanya, MCA perlu memainkan peranan tersebut dengan bertindak menjadi penghubung antara mereka dan kerajaan.
''MCA perlu mengkaji isu sebenar yang mengekang sokongan mereka walhal segala usaha telah dilaksanakan bagi memenuhi permintaan mereka termasuk pintu rundingan,'' katanya.
Timbalan Pengarah Institut Alam dan Tamadun Melayu (ATMA) Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof. Dr. Teo Kok Seong berkata, kesatuan dalam MCA perlu dibina lebih kuat supaya rakyat lebih yakin dengan parti itu.
''Walaupun kemelut dalam MCA sudah selesai, perpaduan antara pemimpin perlu dibina lebih kuat kerana ia boleh memberi gambaran positif kepada pengundi Cina.
''Bagaimanapun, saya lihat kepimpinan MCA di bawah Soi Lek adalah baik sehingga ia tidak mampu diperlekehkan oleh pembangkang,'' katanya.

No comments:

Post a Comment