Monday, July 29, 2013

Penyokong Mursi enggan berganjak

Penyokong Mursi enggan berganjak

Jutaan penyokong Mursi bersemangat untuk terus kekal berhimpun di Dataran Rabia-al Adawiya di Kaherah.

KAHERAH - MESIR. Jutaan penyokong Presiden Mesir yang digulingkan Mohamed Mursi berdiri teguh dan nekad meneruskan protes sungguh pun dihujani serangan peluru hidup pasukan tentera dan polis di masjid sekitar Kaherah.

Media tempatan melaporkan kepada Press TV, sejak penggulingan pemimpin itu, jumlah penyokong Mursi yang berhimpun di sekitar masjid utama kian bertambah dengan terus berhimpun  di jalanan sekitar bandar raya itu.

“Mereka tidak gentar dengan serangan tentera. Mereka sanggup bermandikan darah asalkan Mursi dibebaskan segera,” menurut laporan itu.

Menurut laporan itu lagi, sejak rampasan kuasa tentera, lebih dari 100 penyokong Mursi terbunuh manakala ribuan yang lain cedera.

Jurucakap Ikhwanul Muslimin Mohammed el-Beltagi berkata, pasukan keselamatan Mesir bertanggungjawab atas segala pembunuhan yang berlaku.

“Kami tidak akan berganjak dari Dataran Rabia al-Adawiya ini! Mursi harus dibebaskan segera. Perjuangan kami demi agama dan rakyat Mesir. Kami menolak rampasan kuasa dan tidak akan memberi peluang untuk rundingan damai sekiranya Mursi belum dibebaskan,” katanya.  

No comments:

Post a Comment