Tuesday, February 18, 2014

Tempat selamat ‘buang’ anak


2014/02/18

Beijing: China akan menyediakan tempat selamat untuk ibu bapa menyerahkan anak yang tidak dimahukan di seluruh negara itu, walaupun terdapat pertikaian sama ada ia akan menyaksikan lebih banyak bayi dibuang, demikian menurut laporan media.

Kerajaan negara itu sudah menubuhkan 25 pusat bayi di 10 wilayah dan bandar utama sejak Jun 2011, menurut agensi berita rasmi Xinhua, kelmarin.


Lebih banyak akan dibina di 18 wilayah lain, kata laporan itu yang memetik Pusat bagi Kebajikan dan Anak Angkat Kanak-Kanak China (CCCWA).

Pusat berkenaan mempunyai inkubator, penggera, penyaman udara dan katil bayi, menurut laporan itu.

Kakitangan kebajikan mendapatkan bayi antara lima ke 10 minit selepas ditinggalkan dan menekan butang penggera, membolehkan keluarga menyerahkan anak mereka dengan selamat dan tanpa diketahui orang lain.

Tak mampu tanggung kos perubatan

Dalam kebanyakan kes, kanak-kanak berkenaan mempunyai kecacatan atau penyakit kronik seperti sindrom down atau ‘cerebral palsy’.
Banyak bayi dibuang kerana ibu bapa tidak mampu menanggung kos perubatan dan pendidikan khas yang mahal.

Kemudahan berkenaan sering dipuji kerana membantu menyelamatkan nyawa kanak-kanak yang mungkin ditinggalkan di jalanan.

Cetus kebimbangan

“Tetapi ia turut mencetuskan kebimbangan bahawa kewujudannya menggalakkan ibu bapa untuk membuang anak yang tidak dimahukan, iaitu ia salah dari segi undang-undang,” kata Xinhua.

Tetapi ketua CCCWA, Li Bo menolak kebimbangan berkenaan dengan menambah bahawa sejak kemudahan berkenan dibuka di bandar utara Shijiazhuang, ia sudah menerima kanak-kanak pada kadar sama yang dilaporkan institusi kebajikan bandar dalam dua tahun lalu.
AFP

No comments:

Post a Comment