Saturday, April 5, 2014

Erdogan kecam mahkamah batal larangan TwitterGAMBAR fail yang dirakam pada 27 Mac lalu menunjukkan potret Perdana Menteri Turki Recep Tayyip Erdogan bersama tulisan "Ya Kami Haramkan" tertera pada sebuah skrin komputer riba di Istanbul.


ANKARA - Perdana Menteri Turki, Recep Tayyip Erdogan mengecam Mahkamah Perlembagaan negara itu kerana membatalkan pengharaman laman sosial Twitter yang dikuat kuasa oleh kerajaannya pada 20 Mac lalu.
"Kami sudah tentu terikat dengan keputusan Mahkamah Perlembagaan tetapi saya tidak perlu menghormatinya. Saya tidak hormat keputusan mahkamah ini," katanya.
Kerajaan Turki telah digegarkan dengan dua krisis bantahan jalanan pada Jun dan Disember tahun lalu.
Sebelum ini, beberapa imej yang disiarkan di laman Twitter, Facebook dan YouTube mengaitkan perdana menteri berkenaan dengan rasuah.
Dalam pada itu, sebuah mahkamah lain di Turki membatalkan hampir keseluruhan perintah sekatan terhadap laman perkongsian video YouTube.
Keputusan tersebut dibuat seiring dengan keputusan mahkamah perlembagaan yang menarik balik larangan serupa ke atas Twitter.
Mahkamah tersebut membuat keputusan itu dengan alasan pengharaman ke atas YouTube adalah bertentangan dengan hak asasi manusia. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0405&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz2xxjUFpV9 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment