Monday, March 16, 2015

Bilangan pasangan Malaysia bernikah di selatan Thai meningkat


KRABI: Bilangan pasangan rakyat Malaysia yang bernikah di selatan Thai tahun lepas meningkat dan antara sebab utamanya ialah keinginan berpoligami tetapi menghadapi tentangan isteri atau keluarga.
Konsul Jeneral Malaysia di Songkhla, Mohd Faizal Razali, berkata ia membabitkan 3,831 pasangan tahun lepas berbanding 3,485 pasangan pada 2013.
Katanya, statistik menunjukkan peningkatan purata antara 20 hingga 25 pasangan sehari pada tahun lepas berbanding 15 hingga 20 pasangan sehari pada 2013.
Pada Januari dan Februari 2015 pula, sebanyak 675 pasangan telah bernikah di selatan Thai.
"Kira-kira 80 peratus perkahwinan itu membabitkan pasangan sesama rakyat Malaysia dan selebihnya rakyat Malaysia dengan warga negara asing terutama lelaki dari negara Asia Selatan," katanya.
Mohd Faizal ditemui di sini hari ini selepas selesai mengiringi lawatan kerja tiga hari Raja Muda Perlis merangkap Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs), Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail, ke Wilayah Krabi, selatan Thai sejak Jumaat.
Tuanku Syed Faizuddin yang disertai ahli-ahli majlis MAIPs mengadakan pertemuan dengan anggota Majlis Agama Islam (MAI) enam Wilayah Andaman di selatan Thai membincangkan isu pengurusan nikah-kahwin, perakuan produk halal, pendidikan, permohonan bantuan dan sumbangan, penggunaan bahasa Melayu dan dakwah serta kerjasama dua hala untuk kepentingan umat Islam.
Mohd Faizal berkata, warga asing yang memohon berkahwin itu pula berumur 20-an hingga awal 40-an dan pasport atau visa mereka hampir luput manakala kebanyakan wanita Malaysia yang menjadi pasangan mereka berumur 50-an.
Katanya, majoriti pasangan Malaysia adalah penduduk negeri-negeri yang bersempadan dengan selatan Thai iaitu Kedah, Perlis, Perak dan Kelantan tetapi jumlah itu tidak termasuk yang berkahwin menggunakan khidmat sindiket.
Katanya, sindiket mengenakan bayaran perkhidmatan RM5,000 hingga RM7,000 dan mendakwa RM2,000 untuk dibayar kepada pegawai tertentu di pejabat Konsul.
"Saya menyangkal tuduhan ini tidak benar walaupun mangsa-mangsa sindiket tidak mengadu kepada pejabat Konsul mungkin kerana tidak mahir dan bergantung kepada ejen. Mereka hanya sedar ditipu setelah pulang ke Malaysia," katanya.
Mohd Faizal berkata, kos perkahwinan dengan lima MAI yang diiktiraf iaitu Yala, Pattani, Songkhla, Narthiwat dan Satun antara RM400 hingga RM500 sahaja dan setiap permohonan itu akan disiasat oleh Pejabat Konsul.
- BERNAMA

No comments:

Post a Comment