'Mumia' ditemui di kawasan gunung
Mumia ditemui di puncak gunung Pico de Orizaba
PICO  DE ORIZABA - MEXICO. Seramai 12 ahli pasukan penyelamat terkejut selepas menemui dua rangka manusia dipercayai membeku sehingga menjadi 'mumia' sewaktu menjalankan usaha mencari dan menyelamat di kawasan pergunungan tertinggi Mexico, baru-baru ini.

Memetik laporan portal Metro.co.uk, rangka manusia itu ditemui membeku dalam salji 1,000 kaki (310 meter) dari puncak  gunung Pico de Orizaba yang setinggi 5,636 meter.

Menurut Datuk Bandar Chalchicomula de Sesma, Juan Navarro, penemuan kedua pula dilaporkan berhampiran dengan puncak gunung tersebut.

"Rangka kedua ditemui 500 kaki (300 meter) dari mumia pertama. Rangka ditemui dalam keadaan beku.

"Identiti bagi kedua mumia itu masih lagi misteri dan hanya akan diketahui sebaik kedua-dua rangka itu dibawa turun dari kawasan pergunungan," katanya.

Sejak laporan tersebut didedahkan, pihak berkuasa tempatan mengesahkan menerima pelbagai panggilan dan maklumat kehilangan individu yang menjalankan aktiviti mendaki di kawasan pergunungan tersebut.

"Berdasarkan pemerhatian awal, mayat tersebut mungkin pendaki yang menjalankan pendakiannya di tahun 1959.

"Pada tahun tersebut, seramai empat pendaki dilaporkan berjaya kembali dari pendakian dengan selamat. Manakala tiga lagi dilaporkan hilang dan tidak dijumpai sehingga kini.

"Mayat ketiga mungkin akan dijumpai oleh pasukan penyelamat sebaik mereka kembali semula ke puncak gunung tersebut," katanya lagi.

Buat masa ini, pasukan penyelamat berhadapan detik sukar dalam meneruskan usaha mencari berikutan kabus tebal menyelubungi kawasan pergunungan terbabit.