Tuesday, October 27, 2015

Malaysia Negara Ke-5 Paling Mahal Untuk Mendapatkan Pendidikan Tinggi


Diterbitkan: Selasa, 27 Oktober 2015 10:45 AM
- Gambar hiasan

PETALING JAYA: Malaysia disenaraikan sebagai negara kelima paling mahal untuk mendapatkan pendidikan universiti berdasarkan pendapatan isi rumah.

Purata ibu bapa yang bekerja di Malaysia menghabiskan 55 peratus dari gaji mereka untuk setiap orang anak bagi melengkapkan pengajian di peringkat tinggi, menurut Expert Market yang berpangkalan di London.

Kajiannya terhadap 40 buah negara dibuat berdasarkan yuran pengajian yang disenaraikan dalam Quacquerelli Symmonds Top Universities untuk tahun akademik 2014/2015 dan Pendapatan Gallup Median Self-Reported 2013.

Negara yang paling mahal untuk pendidikan universiti adalah Hungary, yang merupakan salah sebuah daripada negara dengan pendapatan isi rumah terendah.

Ibu bapa di sana perlu menggunakan sehingga 92 peratus daripada gaji hanya untuk membiayai ijazah anak mereka.

Negara-negara lain 'di hadapan' Malaysia dalam senarai adalah Romania, di mana ibu bapa menghabiskan 86 peratus daripada gaji mereka untuk tujuan itu, Romania (86 peratus), Estonia (76 peratus) dan Chile (73 peratus).

"Menariknya, Britain merupakan salah sebuah daripada negara di Eropah yang mengenakan sebilangan kecil yuran pengajian. Norway, Greece, Poland dan Ireland adalah antara beberapa negara Kesatuan Eropah yang menawarkan ijazah percuma secara keseluruhan," kata Expert Market.

Ironinya, kaji selidik itu menunjukkan bahawa Malaysia mencatatkan kos yuran pengajian paling rendah antara '10 tempat paling mahal untuk menghantar anak-anak ke universiti' pada kos £11,875 (RM76,925).

"Negara ini mempunyai kira-kira 20 universiti dan yurannya adalah kompetitif berbanding dengan negara lain di dunia.

"Walau bagaimanapun, bagi dalam negara, gaji purata masih hanya RM2,052 sebulan," kata Business Insider Malaysia, yang merupakan sebuah laman web berita perniagaan dan teknologi.

"Ini bermakna tanpa biasiswa atau pinjaman, ibu bapa akan kehilangan lebih dari separuh gaji mereka untuk yuran pengajian," katanya.

No comments:

Post a Comment