Thursday, July 8, 2010

Pengetua sekolah pelajar melacur akan dipanggilPUTRAJAYA 7 Julai - Ketua Pengarah Pelajaran, Tan Sri Alimuddin Mohd. Dom yang terkejut dengan laporan media berhubung tiga pelajar sekolah dipaksa melacur berkata, beliau sendiri akan memanggil pengetua sekolah pelajar terbabit.
Serentak itu, beliau mengarahkan pengarah Jabatan Pelajaran Negeri Melaka (JPNM) menghubungi pihak polis dan menyediakan laporan lengkap kepada Kementerian Pelajaran secepat mungkin.
"Kes ini amat-amat serius kerana ia berlaku kepada anak-anak yang sepatutnya dilindungi, ia tidak sepatutnya berlaku dan polis sudah lakukan tindakan sewajarnya dalam menangani masalah ini.
"JPNM dan pengetua perlu menyerahkan maklumat lengkap identiti pelajar dari sekolah mana dan selepas itu saya akan hubungi sekolah sendiri untuk tentukan apa tindakan yang akan dibuat," katanya ketika dihubungi hari ini.
Alimuddin mengulas laporan muka depan Utusan Malaysia berhubung tiga pelajar sekolah yang mendakwa diperdaya dan dipaksa menjual tubuh antara RM60 hingga RM80 dalam serbuan di dua hotel bajet.
Polis Melaka turut menahan seorang ibu ayam sindiket pelacuran pelajar sekolah itu berusia lingkungan 20-an bersama dua pembantunya di sebuah rumah sewa di Duyung.
Berhubung tindakan ke atas pelajar terlibat, beliau berkata, mereka mesti dikenakan pertuduhan sebelum pihak sekolah menjatuhkan hukuman berdasarkan garis panduan disiplin yang disediakan Kementerian Pelajaran.
"Kita mahu tunjukkan kepada pelajar-pelajar lain bahawa kementerian serius dalam menangani kes tersebut walaupun kejadian berlaku di luar kawasan sekolah untuk menjadikannya sebagai satu pengajaran," katanya.
Ekoran insiden yang mengejutkan itu, Alimuddin menyarankan semua pengetua memberikan perhatian lebih pada isu pelajar ponteng.
"Maknanya kalau sehari pelajar tidak datang tanpa maklumat daripada ibu bapa, kita akan ambil tindakan dan ibu bapa mesti menelefon atau menghantar e-mel kepada pihak sekolah menjelaskan mengapa anak mereka tidak hadir.
"Kalau beberapa hari tak datang, pengetua diarah pergi cari di rumah dan dapatkan maklumat ibu bapa sendiri kenapa anak tak datang tanpa ada surat atau maklumat," katanya.
Beliau juga menyarankan semua pelajar terlibat dalam gejala sosial seperti jenayah, pelacuran dan ponteng agar diberi kaunseling oleh sekolah masing-masing supaya ia tidak berterusan.
Sementara itu, Presiden Persatuan Ibu Bapa dan Guru Nasional (PIBGN), Profesor Madya Datuk Mohd. Ali Hassan berkata, terdapat banyak faktor yang menyebabkan masalah sosial berlaku di kalangan pelajar.
"Keruntuhan institusi kekeluargaan menjadi punca utama pelajar terlibat dengan aktiviti yang tidak sihat dan mereka juga mudah terpengaruh dengan rakan sebaya.
"Kurangnya didikan agama dan moral turut mendorong mereka terlibat dengan gejala sosial sekali gus menyumbang kepada peningkatan aktiviti jenayah di kalangan generasi muda," katanya.
Naib Pengerusi Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF), Tan Sri Lee Lam Thye pula berkata, semua pihak perlu sentiasa mengingatkan golongan muda khususnya pelajar supaya tidak mudah terperangkap dengan tipu daya sindiket jenayah seperti yang berlaku kepada mangsa sindiket pelacuran yang dipaksa menjual tubuh.
"Kegiatan pelacuran yang melibatkan pelajar sekolah merupakan perkara serius yang perlu diatasi segera bagi mengelakkan kejadian tersebut berulang," katanya.
Presiden Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP), Hashim Adnan pula berkata, sebagai ibu bapa yang bertanggungjawab terhadap anak-anak, pengawasan seharusnya dilakukan setiap kali mereka keluar dari rumah.
"Pergerakan anak-anak perlu dipantau dari semasa ke semasa agar mereka berada di tempat yang sepatutnya. Sekiranya mereka keluar mengikuti kelas tuisyen, ibu bapa hendaklah pastikan mereka benar-benar berada di kelas itu.
"Pendidikan moral dan agama juga perlu ditekankan kepada anak-anak agar mereka tahu membezakan baik dan buruk sesuatu perkara," katanya

No comments:

Post a Comment