Friday, August 20, 2010

Ezam pertahan dakwaanSHAH ALAM – Ahli Dewan Negara, Senator Mohamad Ezam Mohd Nor bertegas mempertahankan dakwaannya membabitkan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim dan isteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah berhubung salah laku bekas Timbalan Perdana Menteri itu. 

Ezam berkata, beliau tidak akan berganjak dari mempertahankan setiap perkataannya membabitkan Anwar dan Wan Azizah sama ada ketika berceramah, melalui laman blog mahupun Twitter. 

“Saya serahkan kepada Jawi sebagai pihak berkuasa untuk membuat tindakan lanjut sesuai dengan peruntukan undang-undang syariah. 

“Saya akan beri sepenuh kerjasama pada Jawi termasuk kesediaan bersumpah di hadapan hakim di Mahkamah Syariah,” katanya kepada :Sinar Harian,: semalam. 

Ezam berkata demikian ketika diminta mengulas tindakan Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) PKR, Shamsul Iskandar Md Akin yang membuat laporan terhadapnya ke Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi). 

Laporan itu dibuat Shamsul ekoran tulisan di laman :Twitter: Ezam yang dikatakan membuat tuduhan palsu atau qazaf terhadap Anwar. 

Laporan ke atas Ezam yang juga bekas ketua angkatan muda keadilan dibuat di bawah Seksyen 41 Akta Kesalahan Jenayah Syariah Wilayah Persekutuan 1997. 

Akta itu menyebut mana-mana orang yang menuduh orang lain melakukan zina (atau liwat) tanpa mengemukakan, mengikut hukum syarak, empat orang saksi lelaki atau ikrar orang yang dituduh itu, adalah melakukan suatu kesalahan. 

Dalam pada itu, Ezam berkata, adalah menjadi kewajiban bagi dirinya menunaikan tanggungjawab kepada umat yang dilanda fitnah besar hanya gara-gara kerenah peribadi seorang pemimpin yang memiliki moral yang rendah. 

"Apa yang saya lakukan hari ini adalah demi memperjuangkan agama, bangsa dan negara dari terus ditipu dan dibohongi oleh pemimpin yang memiliki peribadi dan moral yang tidak boleh diterima dalam Islam," katanya.

No comments:

Post a Comment