Saturday, April 28, 2012

388 peserta himpunan Bersih ditahan

388 peserta himpunan Bersih ditahan - Nasional - Sinar Harian:


Bersih 3.0
Antara peserta Bersih 3.0 yang ditahan di persimpang menuju ke Dataran Merdeka
Situasi jam 9.55 pagi - penyokong Bersih berkumpul di kawasan Jalan Petaling, Kuala Lumpur.
Situasi jam 9.55 pagi - penyokong Bersih berkumpul di kawasan Jalan Petaling,

Kuala Lumpur.
KUALA LUMPUR -  Polis Bukit Aman mengesahkan seramai 388 orang yang berada di perhimpunan Bersih 3.0 telah ditahan setakat 8 malam tadi dan mereka telah dibawa ke Pusat Latihan Polis (Pulapol) di sini.
Setakat 7 petang tadi, seramai 222 peserta telah ditahan dan ia meningkat sejam kemudian.
Dalam pada itu, laporanBernama menyebut bahawa Hospital Kuala Lumpur (HKL) menerima 63 pesakit yang menjadi peserta perhimpunan hari ini.
Ketua Jabatan Kecemasan dan Trauma HKL, Prof Datuk Seri Abu Hassan Ashaari Abdullah berkata, pihaknya juga merawat dua anggota polis yang cedera ringan ketika bertugas pada perhimpunan itu setelah cedera di kepala dan patah gigi.
Daripada jumlah 65 orang itu, seramai 40 lelaki dan 25 wanita, kebanyakan menerima rawatan akibat kecederaan dan kepenatan ketika menghadiri perhimpunan berkenaan.
"Kesemua mereka berumur antara 15 tahun dan 74 tahun. Daripada 65 orang itu, tujuh dimasukkan ke dalam wad masalah pernafasan dan kepenatan. Selebihnya menerima rawatan pesakit luar," katanya kepada pemberita.  
Beliau berkata, pihak hospital menyediakan 160 kakitangan dan pegawai serta pelbagai kemudahan termasuk makanan kepada pesakit berkenaan.
Di Melaka, beberapa anggota Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) mengalami kecederaan ringan ketika menjalankan tugas di Perhimpunan anjuran NGO yang sama di Dataran Pahlawan, Bandar Hilir.
Ketua Polis Melaka Datuk Chuah Ghee Lyle berkata,kejadian tersebut berlaku ketika petugas MBMB dan polis menghalang peserta perhimpunan itu yang dikhuatiri mengganggu pertandingan pancaragam di dataran tersebut.

No comments:

Post a Comment