Monday, December 31, 2012

Militan Pakistan tingkat keganasan

Kakitangan hospital memeriksa mayat mangsa letupan bom kereta di Quetta, semalam. - Foto AFPKakitangan hospital memeriksa mayat mangsa letupan bom kereta di Quetta, semalam. - Foto AFP Peshawar: Militan Pakistan yang semakin meningkatkan serangannya sejak kebelakangan ini, membunuh sekurang-kurangnya 41 orang dalam dua kejadian berasingan, membuktikan bahawa mereka masih mempunyai kekuatan, kata pegawai semalam.

Dalam kejadian pertama, militan Taliban menembak mati 21 anggota separa tentera Pakistan yang diculik dalam serbuan ke atas dua kem di barat laut negara itu.
Kira-kira 200 militan lengkap bersenjata termasuk meriam dan pelancar roket, menyerbu kem separa tentera kerajaan awal pagi Khamis lmengorbankan dua kakitangan keselamatan dan menculik 23 orang.


Pihak berkuasa berkata mayat 21 anggota keselamatan itu ditemui di kawasan hutan tebal tidak jauh dari kem dengan tangan terikat sebelum mereka ditembak. Dua lagi, seorang cedera dan seorang lagi tidak diapa-apakan, juga ditemui.

Kem berkenaan terletak hampir dengan kawasan puak yang bersempadan Afghanistan dan dianggap kubu kuat Taliban dan Al-Qaeda.

Kami menemui 21 mayat kakitangan keselamatan dipenuhi peluru tidak lama dulu di sebuah kawasan tanpa penghuni. Seorang ditemui masih hidup namun cedera dan dimasukkan ke hospital manakala seorang lagi berjaya melarikan diri tanpa dicederakan, kata pegawai kerajaan, Naveed Akbar kepada AFP.

Sementara itu di dalam kejadian kedua, 20 penganut Syiah terbunuh, manakala 24 lagi cedera apabila bom yang disembunyikan di dalam sebuah kereta meletup dan terkena bas yang membawa mereka di Quetta di barat daya negara itu ketika di dalam perjalanan menuju ke sempadan Iran.
Pemerhati hak asas berkata, 320 penganut Syiah terbunuh di Pakistan sepanjang tahun ini dan jumlah mereka semakin meningkat.
AFP 

No comments:

Post a Comment