Ben Ali, Saleh, Gaddafi dan Mubarak
Gambar kecil: Kebangkitan rakyat di rantau Arab telah menggulingkan pemerintahan keempat-empat pemimpin ini. (dari kiri: Ben Ali, Saleh, Gaddafi dan Mubarak). Foto: AP
REVOLUSI di rantau Arab turut memberi kesan positif kepada beberapa negara yang masih berusaha melakukan perubahan dalam sistem pentadbiran mereka seperti yang dituntut rakyat.

Selain itu, ia juga menjadi pencetus kebangkitan parti Islam seperti parti Ennahda di Tunisia dan Ikhwanul Muslimin di Mesir.

Keputusan pilihan raya pertama di Tunisia pada Oktober 2011 juga menyaksikan kemenangan parti Islam Ennahda yang diharamkan selama beberapa dekad di negara itu.

Mereka memenangi 90 daripada 127 kerusi dewan perhimpunan yang dipertandingkan.

Sebulan selepas itu, Kongres bagi Parti Republik (CPR), Parti Ettakatol dan Parti Ennahda mengumumkan perjanjian perkongsian kuasa secara rasmi yang dilihat sebagai saat bersejarah untuk kebebasan Tunisia.

Sehingga kini, negara kecil di Afrika Utara tersebut masih berusaha untuk memulihkan ekonomi mereka dengan bantuan dari Bank Dunia.

Dua bulan lalu, Menteri Kewangan sementara, Salim Besbes mengumumkan kerajaan akan menerbitkan bon Islam bernilai AS$646.25 juta (RM2 bilion) untuk pertama kali sebagai bantuan kewangan bagi projek infrastruktur seperti pembinaan jalan raya dan hospital.

Kerajaan menjangkakan defisit belanjawan akan berkurangan kepada enam peratus pada keluaran dalam negara kasar (KDNK) untuk tahun ini berbanding anggaran 6.6 peratus pada tahun lalu.

November lalu, negara itu sekali lagi dicemari protes ganas disertai penduduk yang menuntut lebih banyak peluang pekerjaan berikutan kadar pengangguran mencecah sehingga 17 peratus.

Susulan daripada insiden itu, Menteri Pelancongan, Elyess Fakhfakh dilantik sebagai Menteri Kewangan baru oleh Presiden Moncef Marzouki bagi menggantikan Hussein Dimassi yang meletak jawatan pada Julai tahun lalu.

Pelantikan bekas ahli perniagaan itu diharap dapat memperbaiki hala tuju ekonomi negara itu.

Di Mesir pula, pergerakan Ikhwanul Muslimin yang menjadi parti pembangkang sebelum ini berjaya memperoleh sokongan majoriti selepas memperoleh dua pertiga atau 332 kerusi dalam pilihan raya pertama di negara tersebut.

Rentetan daripada kejayaan itu, Mohammed Mursi yang mewakili parti Islam tersebut turut dilantik menjadi presiden selepas menewaskan bekas Perdana Menteri, Ahmed Shafiq dalam Pilihan Raya Presiden pusingan kedua pada tahun lalu dengan memperoleh 51.73 undi.

Mursi yang cuba untuk memuaskan hati semua pihak dengan melaksanakan perubahan berpaksikan ajaran Islam turut berhadapan cabaran selepas beliau mengumumkan dekri presiden pada November tahun lalu.

Majlis Tertinggi Kehakiman mengkritik dekri presiden itu yang didakwa memberi peluang kepada beliau untuk memonopoli kuasa.

Mereka juga menyifatkannya sebagai satu serangan tidak pernah berlaku ke atas badan kehakiman di negara tersebut.

Awal bulan lalu, Mursi membuat keputusan untuk membatalkan dekri itu selepas berlaku pertempuran antara penyokong dan penentang beliau.

Menjelang pungutan suara draf Perlembagaan pada 15 Disember lalu yang dirangka sepenuhnya oleh parti Islam, Mesir sekali lagi dicemari protes ganas.

Di sebalik kekacauan dan protes itu, sebanyak 64 peratus penduduk Mesir menyokong draf Perlembagaan tersebut. Antara kandungan draf Perlembagaan itu menjadikan undang-undang Syariah kekal sebagai sumber utama perundangan manakala penganut lain seperti Kristian dan Yahudi akan menggunakan agama masing- masing sebagai sumber perundangan mereka serta tempoh jawatan presiden dihadkan kepada dua penggal selama lapan tahun.

Keputusan tersebut membuktikan sekali lagi kemenangan Ikhwanul Muslimin selepas Mursi meluluskan Perlembagaan baru itu pada 26 Disember lalu.

Mursi kini berhadapan cabaran untuk mendapatkan persetujuan bagi melaksanakan langkah penjimatan.

Beliau juga akan memperkenalkan insentif yang akan menarik semula minat pelabur untuk menjalankan urus niaga di negara itu.

Dalam perkembangan lain, presiden tersebut akan mengadakan pertemuan dengan wakil dari Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) untuk mengadakan perbincangan berhubung pinjaman berjumlah AS$4.8 bilion (RM15 bilion) untuk mengurangkan belanjawan defisit dan kemerosotan ekonomi akibat pergolakan yang tercetus semasa kebangkitan rakyat pada Februari 2011.

2013 yang baru membuka tirai pada minggu lalu diharap akan membawa sinar baru kepada penduduk di rantau Arab terutamanya di Syria yang masih berada dalam kancah peperangan.

Parti Ennahda
Parti Pembaharuan Ennahda atau ‘Nahda’ yang ditubuhkan pada 1981 ini adalah sebuah parti yang diharamkan di Tunisia.

Mulanya dikenali sebagai ‘Tindakan Islam’ sebelum ditukar kepada ‘Pergerakan Kecenderungan Islam’, dan ‘Hizb al-Nahda’ pada 1989. Parti itu dianggap sebagai sealiran dengan Revolusi Iran dan cenderung kepada Ikhwan Muslimin di Mesir.

Parti Ennahda dilarang bertanding dalam pilihan raya pada 1989 namun, ahlinya bertanding sebagai calon bebas dan memperoleh antara 10 dan 17 peratus undi.

Pada 1991, Presiden Ben Ali menentang parti itu dan menahan 25,000 aktivis.

Pergerakan Ikhwanul Muslimin

Diasaskan pada 1928 oleh Sheikh Hassan al-Banna dan menjadi kumpulan pembangkang tertua serta terbesar di Mesir.

Dikenali sebagai parti pembangkang berpengaruh di kebanyakan negara Arab terutamanya Mesir.

Gerakan ini menolak sebarang cara keganasan untuk mencapai matlamat.

Pada awal penubuhannya, matlamat gerakan ini adalah untuk memberi tumpuan kepada isu agama, pendidikan dan khidmat sosial.

Bergerak secara senyap pada 1950-an dan kembali aktif pada 1980-an. Serangan tentera Amerika Syarikat ke atas Iraq telah menyebabkan jumlah anggota mereka bertambah secara mendadak.

Ia juga bergerak secara aktif di Afrika Timur dan Utara termasuk Sudan, Syria dan Arab Saudi.