Syria - Damsyik
Seorang budak berlindung di sebalik kain sewaktu menaiki trak di sebatang jalan dalam Aleppo.
BEIRUT - Pertempuran antara kumpulan pemberontak dengan tentera kerajaan menular ke seluruh negara sejam sebelum Presiden Bashar Al-Assad dijadual berucap buat kali pertama dalam tempoh dua bulan ini, semalam.

Menurut pemerhati hak asasi kemanusiaan Syria berpangkalan di Britain, pertempuran tercetus di selatan wilayah Daraa yang menjadi lokasi bermulanya kebangkitan rakyat menentang kerajaan Assad pada Mac 2011 lalu.

Keganasan berdarah itu turut membadai kawasan kubu kuat pembangkang di pinggir bandar Damsyik yang mana digunakan oleh pemberontak sebagai pangkalan menyerang tentera kerajaan di ibu negara.

Menurut rekod, kali terakhir Assad mengadakan ucapan umum pada November lalu yang mana beliau berjanji tidak sesekali akan meletakkan jawatan walaupun berhadapan sekatan antarabangsa yang mahu meruntuhkan rejimnya.

Assad turut menyingkir beberapa cadangan yang menggesanya meninggalkan Syria serta kuasanya dengan berkata, 'hidup dan mati saya di Syria'.

Sehingga kini, usaha diplomatik untuk menamatkan krisis 21 bulan di negara itu masih gagal walaupun pihak antarabangsa menggesa satu penyelesaian damai. - AP