Thursday, April 17, 2014

Kereta perisai kibar bendera Rusia di UkraineBEBERAPA lelaki bersenjata dan berpakaian tentera dilihat menaiki beberapa buah kereta perisai memasuki bandar Slavyansk, Ukraine semalam.- AFP


SLAVYANSK – Beberapa buah kereta perisai yang mengibarkan bendera Rusia memasuki bandar ini, timur Ukraine semalam, sehari selepas Presiden Rusia, Vladimir Putin memberi amaran bahawa Ukraine kini di ambang perang saudara.
Keadaan semakin tegang menjelang rundingan diplomatik peringkat tinggi berhubung krisis Ukraine yang dijadualkan di Geneva hari ini selepas Kiev menghantar tentera untuk mengusir anggota-anggota pemisah pro-Moscow dari timur negara itu.
Seorang wartawan agensi berita AFP di sini melihat sekurang-kurangnya enam buah kereta perisai membawa berpuluh-puluh lelaki bersenjata masuk ke bandar ini.
Media Rusia melaporkan bahawa kereta-kereta perisai itu membawa askar Ukraine yang berpaling tadah untuk menyertai kumpulan pemisah.
Namun, tentera Ukraine memberitahu AFP bahawa pihaknya tidak menerima laporan tentang sebarang rampasan melibatkan peralatan ketenteraannya.
Sementara itu, sekumpulan lelaki bersenjata pro-Rusia bertindak menyerbu pejabat datuk bandar di Donetsk.
Ketika situasi di timur Ukraine kian meruncing, kerajaan Ukraine meningkatkan kecaman terhadap Rusia apabila Perdana Menteri Arseniy Yatsenyuk menuduh Moscow cuba membina Tembok Berlin baharu di negaranya. – AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0417&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz2z67LkJYv 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment