Thursday, April 17, 2014

Putera Bandar letak jawatan

Putera Bandar letak jawatan
Peletakan jawatan Putera Bandar memberi tekanan kepada AS dan sekutu. 
17 April 2014 RIYADH - ARAB SAUDI. Jawatan Ketua Risikan Arab Saudi yang sebelum ini dipegang Putera Bandar bin Sultan telah diganti oleh timbalannya, Yousef al-Idrissi, menurut media tempatan, kelmarin.

Dekri diraja itu diumumkan atas persetujuan Putera Bandar yang memilih untuk melepaskan jawatan disandangnya sejak Julai 2012.

Menurut Al-Arabiya, Bekas Duta Saudi ke Amerika Syarikat (AS) itu mula mendapat perhatian masyarakat antarabangsa selepas banyak pihak menuduh beliau sebagai dalang di sebalik konflik meruncing di Syria.

Dakwaan itu diperkukuhkan lagi selepas beliau dilaporkan berada di luar negara selama beberapa bulan dengan tujuan untuk menyalurkan bantuan kepada puak penentang rejim Presiden Syria, Bashar al-Assad.

Fail mengandungi bukti kegiatan Putera Bandar juga dikatakan telah diserahkan kepada Menteri Dalam Negeri Putera Mohammed bin Nayef.

Walaupun dihimpit dengan pelbagai kontroversi, beliau juga pernah mencapai beberapa kejayaan besar seperti dapat meyakinkan Rusia supaya tidak menolak Resolusi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk mengusir tentera Iraq dari Kuwait susulan pencerobohan Baghdad pada 1990.

Selain itu, beliau juga banyak melibatkan diri dalam hubungan diplomatik berkaitan krisis di Lubnan selepas pembunuhan bekas Perdana Menteri Rafiq Hariri yang merupakan sekutu kuat Saudi.

No comments:

Post a Comment