Thursday, September 29, 2016

Derita hilang tempurung kepala
KEADAAN kepala Zainal selepas menjalani pembedahan.Abnor Hamizam Abd Manap
am@hmetro.com.my


Jempol: “Setiap kali menatap wajahnya, saya pasti mengalirkan air mata memikirkan nasibnya,” kata Hasnaini Sanihim, 33, isteri kepada Zainal Saleh, 40, yang hidup tanpa sebahagian tempurung kepala selepas dibuang akibat kemalangan jalan raya empat tahun lalu.

Tragedi pada 2012 itu mengakibatkan Zainal hanya terbaring di rumah berikutan mengalami masalah pada kedua-dua kaki dipercayai kesan daripada pembedahan membuang separuh tempurung kepalanya.

Hasnaini berkata, kemalangan berlaku jam 8.30 malam ketika suaminya yang juga seorang tukang paip dalam perjalanan pulang ke rumah dari sebuah kedai berdekatan.

“Suami dipercayai terjatuh menyebabkan dia cedera serius di kepala sebelum dikejarkan ke Hospital Tuanku Ampuan Najihah (HTAN), Kuala Pilah dan kemudian dirujuk ke Hospital Kuala Lumpur (HKL).

“Dua hari selepas itu, suami menjalani pembedahan termasuk mengeluarkan tempurung kanan. Selepas pembedahan berjaya termasuk mengeluarkan darah beku, doktor memasang semula tempurung berkenaan.

“Namun, doktor memberitahu, kira-kira 10 peratus saja boleh dipasang berikutan sebahagian besar daripadanya sudah rosak,” katanya.

Orang ramai yang mahu menghulurkan bantuan boleh menghubungi Hasnaini di 019-6196740 atau sumbangan dimasukkan dalam akaun Bank Simpanan
Nasional atas nama
Hasnaini Sanihim 05104-41-00010098-5.
Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 29 September 2016 @ 10:19 AM

No comments:

Post a Comment