Thursday, June 3, 2010

12 sukarelawan Malaysia selamat tiba di JordanDUBAI - Seramai 12 sukarelawan Malaysia yang berada dalam kapal membawa bantuan kemanusiaan ke Gaza ketika diserang Israel selamat tiba ke Amman, Jordan, semalam. 

Rombongan itu diiringi Duta Malaysia ke Jordan, Datuk Abdul Malek Abdul Aziz dan pegawai kedutaan yang lain. 

Sebelum itu, rakyat Malaysia melepasi sempadan Jordan. 

“Semua mereka selamat dan berada dalam keadaan baik,” katanya. 

Katanya, semua sukarelawan hanya sehelai sepinggang dan tidak mempunyai pasport. 

Semua 12 rakyat Malaysia itu adalah antara mereka yang ditahan tentera Israel yang menyerbu kapal Mavi Marmara sebuah kapal Turki iaitu sebuah daripada armada kecil kapal yang membawa bantuan kemanusiaan untuk penduduk Gaza pada Isnin. 

Abdul Malek berkata, Kementerian Luar Malaysia dan pihak kedutaan akan menyediakan semua persiapan bagi memudahkan sukarelawan itu pulang ke Malaysia. 

Seorang daripada mereka, Noor Azman Muhamad Samsuddin, memberitahu menerusi telefon, serangan yang dilakukan pada awal pagi oleh tentera komando Israel adalah pengalaman yang mengerikan. 

Katanya, sebahagian besar penumpang kapal yang membawa bantuan kemanusiaan untuk penduduk Gaza yang disekat Israel sepanjang tiga tahun lalu, tidak menyangka akan menerima tentangan daripada tentera Israel sewaktu insiden maut berkenaan. - Bernama 

No comments:

Post a Comment