Wednesday, April 27, 2011

Hasrat gadis tak termakbul


CHAVEZ dihantar pulang sebaik tiba di lapangan terbang.
CHAVEZ dihantar pulang sebaik tiba di lapangan terbang.Gagal saksi perkahwinan Putera William selepas lancar mogok lapar 

BANDARAYA MEXICO: Hasrat seorang remaja Mexico yang melancarkan mogok lapar 16 hari untuk mendapatkan undangan bagi menyaksikan upacara perkahwinan Putera William dan Kate Middleton, tidak kesampaian apabila dia dihantar pulang sejurus tiba di lapangan terbang.
Pegawai imigresen di London tidak membenarkan Estibalis Chavez, 19, masuk ke Britain dengan alasan dia tidak mempunyai cukup wang untuk tinggal selama tiga minggu di negara itu.
Chavez melancarkan mogok lapar selama 16 hari di luar Kedutaan British di Mexico Februari lalu dalam usahanya mendapatkan undangan ke perkahwinan diraja itu. 

Seorang pelobi, Octavio Fitch Lazo yang bersimpati dengan kesungguhan Chavez, membayar tiket kapal terbang untuknya ke London. 

Beliau berkata, Chavez memaklumkan kepadanya bahawa dia sudah dihantar ke Sepanyol selepas pegawai kastam Britain memberitahu bahawa remaja itu tidak mempunyai wang yang cukup dan tempat selamat untuk tinggal selama tiga minggu seperti yang dirancangnya. 

Chavez yang berharap dapat sekurang-kurangnya menyaksikan majlis keramaian sempena upacara perkahwinan pasangan diraja itu bagaimanapun tidak dapat dihubungi Fitch berkata remaja itu diberitahu bahawa dia akan dibenarkan masuk ke Britain jika ada seseorang yang boleh menjemputnya di lapangan terbang. 
Beliau berkata Chavez yang kini tinggal bersama seorang yang ditemuinya dalam perjalanan ke London sedang berusaha menemui wartawan di Madrid. 

Chavez meninggalkan Bandar Raya Mexico Khamis lalu dengan membawa bersama sepucuk surat daripada wakil Putera William. 

Ramai penduduk Mexico mengecam Chavez dan menggelarnya ‘wanita gila di kedutaan’ ketika melancarkan mogok lapar berseorangan di sebuah khemah Februari lalu. 

Fitch meminjamkan wang sebanyak 15,000 pesos (RM3,775) untuk membeli tiket kapal terbang ke London. Beliau juga membawa remaja itu ke lapangan terbang dengan kenderaannya. 

“Setakat ini saya sudah menerima tiga emel dari Chavez, satu daripadanya dengan kata-kata ‘tolong saya’. Dia sedang berusaha untuk kembali ke Britain. Setakat ini kami tidak tahu bagaimana dia akan melakukannya,” katanya. – AP 

No comments:

Post a Comment