Thursday, March 22, 2012

Lima sertai perhimpunan haram didenda RM2,000


       
KUALA LUMPUR: Lima individu dihukum penjara sehari dan didenda RM2,000 atau penjara seminggu jika gagal membayar denda oleh Mahkamah Sesyen di sini selepas didapati bersalah kerana menyertai perhimpunan memansuhkan Akta Keselamatan dalam Negeri (ISA), tiga tahun lepas.

Hakim Ainul Shahrin Mohamad membuat keputusan itu selepas mendapati pihak pembelaan gagal menimbulkan keraguan munasabah terhadap kelima-lima tertuduh di akhir kes pembelaan. Bagaimanapun, hakim membenarkan penangguhan pelaksanaan hukuman penjara sementara menunggu rayuan di Mahkamah Tinggi.


Mereka yang dijatuhi hukuman itu ialah Mohamad Sukri Mohamad Sirat, 27, Syaza Muaz Shaharudin, 22, Norazam Sakib, 47, Zul Sifli Kamma Kutty, 26, dan Hayati Abd Samad, 62.

Mereka didakwa menyertai perhimpunan menyalahi undang-undang di beberapa kawasan di pekarangan Masjid Negara dekat sini antara jam 9 dan 11 pagi, pada 1 Ogos 2009.


Semua tertuduh didakwa mengikut Seksyen 27(5)(a) Akta Polis 1967 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 27(8) akta sama, yang membawa hukuman penjara sehingga setahun dan denda tidak melebihi RM10,000.


Kelima-lima tertuduh mem- bayar denda berkenaan.


Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Yusaini Amer Abdul Karim manakala barisan pembelaan diketuai peguam Azizul Shariman Mat Yusoff.


Pada 22 Februari lalu, seramai 11 individu dihukum penjara sehari dan denda RM2,000 oleh mahkamah yang sama kerana menyertai perhimpunan memansuhkan Akta Keselamatan dalam Negeri (ISA). - Bernama

No comments:

Post a Comment