Saturday, May 26, 2012

Hati adalah adalah raja yg mengemudi hidup


Hati adalah adalah raja yg mengemudi hidup .. Hati adalah raja yg berkuasa .. Anggota yg lain adalah askar2 nya .. baik hati baik lah askar2nya .. hati mati atau keras akan jauh dari perintah Allah SWT .. akan sentiasa dibelenggu dengan Syaitan .. manusia yg hati keras dan mati tidak peduli kemurkaan Allah SWT.. mereka bersemangat MEMBUAK2 untuk berbuat dosa .. banyak cakap banyak laa salahnya ..

Na’audzubillah minn dzalik

Subhaanakalloohumma wa bihamdika , asyhadu allaa ilaaha illaa anta , astaghfiruka wa atuubu ilaik ..

hati keras atau mati perlu segera diberi rawatan :

1)Banyak membaca kalam Allah .. hati yg tidak membaca Al-quran akan tertutup pintu rahmat Allah SWT dan mudah hatinya di pengaruhi syaitan

2)Banyak Berzikir .. untuk membina mahligai di Syurga banyakkan dengan berzikir mengingati Allah .. zikir lah dengan hati .. zikir bukan sekadar lisan .. menuntut ilmu juga adalah zikir .. zikir adalah apa saja perbuatan yg mentaati perintah Allah .. bekerja .. berniaga .. semua itu adalah zikir jika dibuat dalam kontek mengingati Allah ..

3)Banyak INGAT MATI .. kematian kita makin dekat .. setiap saat ke saat kematian makin dekat .. mungkin sebentar lagi kita akan mati .. pastikah kita akan bertemu saat atau minit akan datang ? ingat mati mampu hilangkan perasaan ingat Dunia .. ingat mati akan sentiasa makin kuat keimanan dan taqqarub kita pada Allah yg maha MENGHIDUP DAN MEMATIKAN .. jika hati kita kusut .. keras .. sakit hati perbanyakkan mengingati mati .. moga ia dapat melunakkan hati kita kembali pada Allah .. melembutkan dan menenangkan hati kita ..

Pohonlah hidayah Allah sentiasa .. moga syurga bersama kita .. kita tanamkan diri dengan sifat mahmudah agar diri kita sentiasa dalam rahmat Allah .. moga kita terus hidup didunia ini mendapat INAYAH ALLAH .. Amin ya Allah .. walaupun ia sukar .. walaupun ia memerlukan pengorbanan yang besar terus kan usaha kita .. Allah lebih memandang besar usaha kita yg tak mengenal putus asa dibandingkan dengan hasilnya ..

Niat kita perlu ada usaha .. peringatan buat diri sendiri khususnya dan amnya buat sahabat2 yang disayangi kerana Allah .. AMIN ..

No comments:

Post a Comment