Saturday, March 10, 2012

Kena bela diri

Kosmo! Online - Negara:

LIONG SIK (kanan) diarah bela diri atas tiga pertuduhan menipu Jemaah Menteri berhubung skandal PKFZ di Mahkamah Jalan Duta, Kuala Lumpur semalam.KUALA LUMPUR – Bekas Menteri Pengangkutan, Tun Dr. Ling Liong Sik diperintah membela diri oleh Mahkamah Tinggi di sini semalam atas tuduhan menipu Jemaah Menteri berhubung skandal Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) melibatkan pembelian tanah bernilai RM1.08 bilion, hampir lapan tahun lalu.
Hakim Datuk Ahmadi Asnawi memutuskan demikian selepas mendapati pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie terhadap tertuduh.
Sehubungan itu, Ahmadi menetapkan 18 Jun depan untuk Liong Sik, 68, membela diri secara bersumpah di dalam kandang saksi.
Ketika ditemui, bekas Presiden MCA itu berkata: “Kami akan lawan dan lakukan apa yang penting.”
Beliau yang diwakili peguam Wong Kian Kheong, hadir bersama isteri, Toh Puan Ena Ling, ahli keluarga, rakan serta penyokong.
Dalam alasan penghakiman setebal 83 muka surat, Ahmadi berkata, sukar diterima apabila orang nombor satu di kementerian secara membuta tuli menandatangani dokumen tetapi enggan bertanggungjawab.
“Sebagai menteri Kabinet dan mempunyai kuasa di Pelabuhan Klang, beban terletak pada bahu tertuduh dan menjadi tanggungjawabnya untuk mendedahkan hal yang sebenar kepada Jemaah Menteri. Dia tidak boleh meletakkan kesalahan pada orang lain,” katanya.

'via Blog this'

No comments:

Post a Comment