Obses mahu cantik?
Majoriti penduduk Korea menganggap prosedur kosmetik sebagai tambahan usaha meningkatkan keyakinan diri termasuk golongan selebriti.
Obses mahu cantik?
Justin Jedlica, 32, anak kelahiran AS, sanggup menghabiskan RM300,00 semata-mata mahu digelar patung Ken pasangan kepada Barbie.
Obses mahu cantik?
Lebih 15 juta orang jalani pembedahan plastik.
PERCAYAKAH anda, masyarakat Asia khasnya Korea Selatan paling ramai menjalani pembedahan plastik ke atas wajah dan anggota badan mereka?

Rekod dikeluarkan Pertubuhan Pakar Bedah Plastik Estetik Antarabangsa (ISAPS) pada 2011 menunjukkan, 15 juta penduduk dunia menjalani pembedahan plastik bertujuan menambah daya tarikan pada diri mereka.

Berbalik kepada Korea Selatan, ISAPS melaporkan, setiap seorang daripada 77 orang melakukan pembedahan mengubah bentuk wajah, kulit, fizikal dan lain-lain.

Tahun lalu, 20 peratus wanita berumur 19 tahun hingga 49 tahun di Seoul mengaku pernah menjalani pembedahan plastik.

Salah satu pembedahan paling popular adalah prosedur membesarkan kelopak mata supaya raut mata dapat dilihat lebih bundar.

Kebangkitan industri muzik K-Pop seluruh negara turut menyumbang kepada ledakan jumlah obsesi yang sanggup mengubah wajah dan badan mereka mirip artis yang digilai.

Penyanyi Gangnam Style, PSY mengaku digesa oleh populariti bagi mendapatkan pembedahan plastik. Sementara itu, Ratu Cantik Korea 2012, Kim Yu-Mi, tidak menafikan kecantikannya kini adalah sebahagian besar daripada sumbangan pembedahan plastik.

Memeranjatkan, apabila tiga negara Asia didahului China, Jepun dan Korea Selatan berada pada senarai lima teratas paling banyak menjalani prosedur pembedahan hidung (rhinoplasty).

Manakala, Amerika Syarikat (AS) diikuti Brazil, Mexico, Itali dan China adalah negara menyumbang peningkatan prosedur pembedahan mengubah bentuk payudara.

AS dan Brazil juga direkodkan sebagai negara teratas membabitkan pembedahan membesarkan mata dan membuang lemak di perut, selain hanya 60,000 memilih untuk mengimplan dagu dan 47,000 lagi melakukan pembedahan menegangkan peha.

Di AS juga, lesen pembedan kosmetik direkodkan lebih 1 juta membabitkan pembesaran payudara dan lebih 2 juta bukan pembedahan seperti suntikan Botox.

Lebih 15 juta orang jalani pembedahan plastik
 
Sindrom di Korea Selatan Dalam 2011, Kementerian Pendidikan Korea Selatan mengeluarkan buku mengenai sindrom pembedahan plastik.

Buku yang diedarkan di seluruh negara itu memaparkan kesan dan akibat yang berlaku kepada selebriti tersohor dunia, Michael Jackson dan beberapa wanita tempatan yang memiliki wajah hodoh selepas melakukan pembedahan plastik.

Namun, majoriti penduduk Korea Selatan tetap memekakkan telinga.

Seorang wanita Seoul, Seonghee Yang, 25, berkata, majoriti penduduk Korea menganggap prosedur kosmetik sebagai tambahan dalam usaha meningkatkan keyakinan diri termasuk golongan selebriti.

“Secara jujurnya, ia amat membimbangkan kerana boleh mengundang kesan negatif terhadap anggota badan, tetapi jika diberi khidmat nasihat saya rasa ia tidak menjadi kesalahan,” katanya.

Jangan terkejut jika 90 peratus wanita Korea Selatan pernah menjalani pembedahan plastik minor seperti menutup pori jerawat.

Dalam pertandingan Ratu Cantik Korea 2013 baru-baru ini, pihak juri berhadapan kesukaran apabila 20 finalis dikatakan memiliki raut wajah serupa.

Jurucakap penganjur mengakui, majoriti peserta pernah menjalani pembedahan bagi mencantikkan wajah dan tubuh mereka.

Ubah wajah kerana patung Ken Justin Jedlica, 32, anak kelahiran AS, sanggup menghabiskan kira-kira AS$100,000 (RM300,000) melakukan pembedahan plastik ke atas lebih 90 peratus anggota badannya semata-mata mahu digelar patung Ken iaitu pasangan kepada Barbie.

“Saya melalui beberapa prosedur pembedahan untuk membaiki wajah saya sejak berumur 18 tahun lagi. Malah, dengan perubahan ini, saya berasa semakin kreatif,” katanya dalam temu bual rancangan televisyen The Doctors.

Antara pembedahan pernah dilalui Justin adalah rhinoplasty, pembentukan semula tulang kening dan pipi, bibir, punggung serta dagu.

Malah, buah dadanya pula dimasukkan silikon bagi menghasilkan bentuk badan seperti patung Ken.
Justin berkata, pembedahan dilaluinya adalah sebahagian rawatan untuk pembentukan semula dirinya selain dilabelkan sebagai hasil seni.

“Apa saja yang kita buat di dunia ini, pasti ada risiko jika tersilap, itu adalah normal. “Saya pula bersedia dengan risiko ini tetapi pada masa yang sama ia memberi manfaat dalam kehidupan saya. Malah, saya tidak perlu lagi meminta pelukis terkenal melukis wajah kreatif saya ini di atas kertas, hanya perlu memandang cermin sahaja,” katanya.