Wednesday, April 2, 2014

Boeing 737 kawal trafik udara di Lautan HindiAP
SEORANG anggota pengawal pantai Jepun meninjau pemandangan dari tingkap pesawat milik agensi itu ketika menyertai operasi mencari pesawat MH370 di Lautan Hindi semalam.


PERTH - Pihak berkuasa Australia akan menghantar sebuah pesawat Boeing 737 yang diubah suai untuk dijadikan pusat kawalan trafik udara di Lautan Hindi, kata seorang pegawai semalam.
Langkah itu diambil bagi mengelak pesawat-pesawat yang menyertai misi mencari Penerbangan MH370 daripada berlanggar di udara.
Ketua Pusat Koordinasi Agensi Bersama (JACC), Angus Houston (gambar kecil) berkata, pesawat yang dinamakan E-7A Wedgetail itu dilengkapi sistem radar antara paling canggih.
Ia akan dihantar bagi memantau ruang udara yang sibuk di lokasi pencarian pesawat MH370 di selatan Lautan Hindi.
"Kehadiran pesawat ini akan membantu kami mengatasi sebarang konflik udara melibatkan pesawat-pesawat yang menyertai operasi mencari MH370," kata Houston.
Semalam sebanyak 11 pesawat dan sembilan buah kapal meneruskan operasi mencari di lokasi berkenaan dalam cuaca buruk dan jarak penglihatan yang terhad.Operasi mencari tersebut terpaksa dihentikan lebih awal akibat cuaca buruk.
Misi pencarian pesawat milik Sistem Penerbangan Malaysia (MAS) itu kini masuk minggu ketiga tanpa sebarang serpihan atau petunjuk baru.
Penerbangan MH370 milik MAS membawa 239 penumpang dan anak kapal.
Pesawat jenis Boeing 777-200 itu hilang pada 8 Mac lalu ketika dalam perjalanan dari Kuala Lumpur menuju ke Beijing sebelum dipercayai terhempas di selatan Lautan Hindi di barat daya kota raya ini.
Usaha mencari kini tertumpu di kawasan seluas 254,000 kilometer persegi di Lautan Hindi yang mengambil masa perjalanan pesawat kira-kira dua jam setengah dari sini.
Dalam situasi biasa, sebuah menara kawalan trafik udara akan menggunakan radar dan peralatan lain bagi memastikan pesawat di sesuatu kawasan berada pada ketinggian berlainan untuk mengelak berlanggar sesama sendiri.
Bagaimanapun, kawasan pencarian pesawat MH370 berada di kawasan terpencil di Lautan Hindi dan terletak beratus-ratus kilometer dari mana-mana menara kawalan trafik udara.
- Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0402&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz2xg7ALVSG 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment