Monday, June 30, 2014

Premis tiada Sijil Halal boleh didenda RM5j


2014/06/30 - 05:32:14
Kuala Lumpur: Premis perniagaan makanan yang tiada Sijil Halal tetapi menggunakan istilah bufet Ramadan untuk mempromosi jualan, boleh dikenakan tindakan mengikut Akta Perihal Dagangan.

Mengikut Akta Perihal Dagangan, Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) 2011, pemilik perniagaan itu yang disabit kesalahan boleh didenda sehingga RM5 juta bagi pertubuhan perbadanan dan denda maksimum RM1 juta bagi individu.

Pesalah juga boleh disabitkan kesalahan mengikut Perakuan dan Penandaan Halal akta sama, denda maksimum RM200,000 bagi pertubuhan perbadanan, manakala denda maksimum RM100,000 bagi individu.

JAKIM pantau lebih kerap

Pengarah Bahagian Hab Halal, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Hakimah Mohd Yusoff, berkata pihaknya akan membuat pemantauan lebih kerap dan terperinci bagi memastikan semua pihak mematuhi undang-undang.

Katanya, walaupun pemantauan dijalankan di premis yang mempunyai Sijil Halal, penguatkuasaan berdasarkan aduan boleh diambil ke atas mana-mana premis yang melanggar akta itu.

“JAKIM dilantik sebagai Penolong Pengawal Perihal Dagangan mengikut akta itu dan boleh mengambil tindakan kepada mana-mana individu yang melanggar akta ini,” katanya kepada BH ketika dihubngi, semalam.
Beliau diminta mengulas penggunaan istilah bufet Ramadan yang digunakan sewenang-wenangnya sehingga mengelirukan umat Islam yang ingin berbuka puasa di premis perniagaan.

Kelmarin, Ketua Pengarah JAKIM, Datuk Othman Mustapha, meminta pengusaha premis makanan dan hotel mendapatkan Sijil Halal daripada pihaknya atau Jabatan Agama Islam Negeri (JAIN) sebelum mempromosi juadah Ramadan.

Gantung Sijil Halal

Tahun lalu, lapan premis dikenakan tindakan penggantungan Sijil Halal dan tindakan mengikut akta itu, manakala tujuh premis diberikan amaran.

Mengulas lanjut, Hakimah berkata, kesedaran pengguna semakin meningkat berdasarkan kekerapan orang ramai merujuk kepada JAKIM berhubung status halal premis yang menawarkan promosi sedemikian.

No comments:

Post a Comment