Thursday, December 18, 2014

MB Pahang saman Utusan kerana artikel "Hebat Sangatkah Adnan"?

KUALA LUMPUR : Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob memfailkan saman terhadap Utusan Melayu (M) Berhad kerana memfitnahnya melalui artikel bertajuk "Hebat Sangatkah Adnan"?.
Writ saman dan pernyataan tuntutan itu difailkan di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 5 Disember lalu melalui firma guaman Tetuan Americk Sidhu.
Sementara itu, Bernama melaporkan writ saman diperoleh media hari ini dan Hakim Yeoh Swee Siam menetapkan 6 Januari depan untuk pengurusan kes.
Menerusi penyata tuntutan, Adnan mendakwa pada 9 November lepas, Utusan (defendan) telah menerbitkan artikel bertajuk "Hebat Sangatkah Adnan" dalam 'Mingguan Malaysia' di bawah ruangan 'Analisis Mingguan Bisik-Bisik Awang Selamat'.
Dakwa beliau isi kandungan artikel berkenaan telah memfitnah, keterlaluan dan tidak berasas seolah-olah membawa maksud beliau tidak berurusan sebagai Menteri Besar Pahang, gagal dalam menjalankan tugas, telah terlalu lama dalam jawatannya dan seorang yang berpura-pura.
"Artikel fitnah itu membawa maksud plaintif (Adnan) adalah tidak sesuai untuk memegang jawatan sebagai Menteri Besar Pahang kerana plaintif tidak dapat menerima kritikan dan mempunyai kecenderungan untuk memaparkan keangkuhan dan kelancangan beliau.
Plaintif juga digambarkan mengabaikan isu-isu yang dihadapi oleh rakyat," katanya di dalam penyata tuntutan itu.
Tambah Adnan akibat artikel itu, reputasi dan nama baiknya telah terjejas dan membawa kebencian di kalangan orang awam.
Menurut Adnan, pihaknya telah membuat tuntutan supaya defendan menyiarkan permohonan maaf dan pampasan yang sesuai, namun sehingga kini defendan gagal berbuat demikian.
Beliau menuntut ganti rugi am, ganti rugi tambahan, ganti rugi teladan serta permohonan maaf dalam cara dan bentuk yang diluluskan olehnya. Permohonan maaf itu perlu disiarkan pada muka surat depan akhbar defendan dan Adnan juga menuntut suatu aku janji oleh defendan bahawa mereka tidak akan menyiarkan perkara-perkara fitnah terhadapnya pada masa hadapan.
Turut dituntut adalah faedah dan kos.

No comments:

Post a Comment