Tuesday, February 17, 2015

Tidur Anwar Terganggu Kerana Nyamuk - Wan Azizah


Diterbitkan: Selasa, 17 Februari 2015 4:48 PM
Wan Azizah
Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail (kiri) dan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

KUALA LUMPUR: "Tidur Anwar sedikit terjejas kerana gangguan nyamuk," kata Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail mengenai keadaan terkini suaminya Datuk Seri Anwar Ibrahim yang di penjara di Sungai Buloh.

Dr Wan Azizah berkata beliau telah memohon kepada pihak penjara supaya menyediakan tilam setebal dua inci dan menyelesaikan masalah tandas yang tidak sesuai.

"Pihak penjara meyakinkan kami namun kami masih menunggu janji mereka untuk menyediakan tilam setebal dua inci dan menangani masalah nyamuk selain tandas cangkung yang tidak sesuai dengan keadaan fizikal Anwar," katanya kepada pemberita di luar mahkamah selepas perbicaraan kes saman fitnah yang difailkan Anwar terhadap Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman.

Di akhir prosiding pada Selasa, Anwar sempat berkata: "Terima kasih Yang Arif, saya akan balik ke Sungai Buloh" selepas selesai memberi keterangan.

Kes itu didengar di hadapan Pesuruhjaya Kehakiman Siti Khadijah S. Hassan Badjenid dengan Anwar diwakili peguam Razlan Hadri Zulkifli manakala Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah, mewakili Anifah.

Anwar, 67, yang berpakaian kemeja biru muda dan berseluar hitam, tiba pada pukul 7.45 pagi di Kompleks Mahkamah di sini dan dibawa ke dalam bilik bicara sejam kemudian dengan diiringi pegawai dari Penjara Sungai Buloh dan polis mahkamah tanpa bergari.

Sebelum prosiding bermula, anggota keluarganya termasuk Dr Wan Azizah dan beberapa pemimpin pembangkang antaranya Menteri Besar Selangor Azmin Ali dibenarkan bertemu dengan Anwar di bilik saksi.

Cucunya yang masih kecil dan kebiasaannya tidak dibenarkan memasuki mahkamah juga berada di galeri awam ketika prosiding itu berlangsung.

Beliau hadir di mahkamah itu untuk memberi keterangan dalam kes samannya sebanyak RM100 juta terhadap Anifah berhubung kenyataannya pada sidang media di Washington pada Mei 2009.

Anwar dibawa ke Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini ketika sedang menjalani hukuman penjara lima tahun setelah Mahkamah Persekutuan pada 10 Feb lalu memutuskan beliau bersalah meliwat bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan pada 2008.

No comments:

Post a Comment