Mohamad Sabu
Bekas Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu berkata, pihaknya akan membuat jelajah di beberapa tempat untuk melihat maklum balas, momentum dan sokongan rakyat sebelum membuat keputusan muktamad tentang perkara itu.
“Kami akan tinjau dan lihat perkembangan, sokongan dan apakah perlu (menubuhkan parti baharu dan keputusan tersebut akan) bergantung kepada penilaian (terhadap maklum balas dan sokongan rakyat) nanti.
“Pilihan lain (yang ada selain menubuhkan parti baharu) ialah sertai mana-mana parti politik atau kekal (dalam Pas) atau menyertai pertubuhan bukan kerajaan (NGO). Penubuhan parti politik yang baharu masih di peringkat perbincangan dan tak ada keputusan rasmi lagi,” katanya dalam sidang akhbar selepas program Himpunan Jasamu Dikenang di Markas Pas Bakri, Kampung Jeram di sini malam tadi.
Antara yang hadir, bekas Naib Presiden Pas, Salahuddin Ayub; bekas Ketua Penerangan Pas Pusat, Mahfuz Omar; bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin dan Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad.
Presiden Persatuan Ummah Malaysia (Pasma), Datuk Pahrolrazi Mohd. Zawawi di Shah Alam pada Ahad lalu mengumumkan penubuhan sebuah parti politik baharu yang mesra pembangkang dan akan menerima penyertaan daripada pelbagai kaum.
Mohamad atau lebih dikenali sebagai Mat Sabu berkata, jelajah tersebut bermula di Bakri sebelum bergerak ke Pahang dan beberapa tempat lain, namun aktiviti mereka akan disesuaikan dengan bulan Ramadan.
Ditanya berkenaan nama NGO atau kumpulan yang digunakan untuk siri jelajah itu, ketika ini beliau dan beberapa bekas pemimpin Pas lain tidak bergerak menggunakan nama Pasma, sebaliknya berceramah atas nama masing-masing.
Beliau berkata, mereka akan terus bekerjasama dengan DAP dan PKR termasuk NGO pembangkang walaupun pakatan pembangkang sudah dibubarkan semalam serta menyatakan beliau kini tidak terikat dengan protokol parti.
Mengenai hubungan beliau dan bekas pemimpin Pas dengan kepemimpinan Pas yang baharu, Mat Sabu berkata, semuanya seperti biasa dan mereka tidak ‘berkerat rotan’ dengan pucuk pimpinan sedia ada.
Ketika ditanya sekiranya kepemimpinan Pas baharu mengambil tindakan menggantung keahlian semua yang terlibat dalam jelajah tersebut, beliau berkata: “Itu kena tanya pimpinan Pas, kami ahli biasa sahaja.”