Thursday, August 12, 2010

Harga ayam naik mendadak

KUALA LUMPUR 11 Ogos - Para peniaga nampaknya tidak mengendahkan nasihat Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam perutusannya sempena kedatangan Ramadan semalam supaya tidak mengambil kesempatan untuk menaikkan harga barangan dengan sewenang- wenangnya.
Ini terbukti apabila tinjauan yang dibuat di pasar seluruh negara hari ini mendapati berlaku kenaikan harga ayam antara 30 sen sehingga RM1.30 sekilogram (kg).
Di ALOR SETAR, harga ayam yang pada kebiasaannya sehingga serendah RM5.70 satu kg kini mencapai RM7 menyebabkan pengguna merungut.
''Baru-baru ini saya beli baru RM6.50, tapi hari ini naik mendadak kepada RM7. Saya minta pihak berkuasa buat pemantauan, jangan biar pengguna teraniaya," kata Saniah Ahmad, 42, ketika ditemui di Pasar Besar Alor Setar hari ini.
Sementara itu, peniaga yang ditemui pula mendakwa kenaikan harga ayam berpunca daripada pembekal.
''Saya tiada pilihan dan terpaksa menjual mengikut harga pasaran walaupun mahal," kata Abdul Shukur Darus, 30.
Pengarah Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Kedah, Salleh Ma'amor yang dihubungi berkata, buat masa ini harga ayam ditentukan oleh pasaran.
''KPDNKK menjangka harga ayam akan mengalami kenaikan sehingga RM1 satu kg menjelang Ramadan. Bagaimanapun dua minggu menjelang Aidilfitri, ayam akan dijadikan barang kawalan dan harganya akan terkawal," katanya.
Di KOTA BHARU, harga ayam di Pasar Siti Khadijah dilaporkan telah dinaikkan sebanyak 40 sen sejak dua hari lalu iaitu menjelang umat Islam berpuasa dan kini dijual pada harga RM7 satu kg.
Tinjauan Utusan Malaysia hari ini mendapati, beberapa peniaga mengakui kenaikan tersebut dibuat semata-mata kerana ketibaan Ramadan.
Seorang peniaga, Alimah Abdul Latif, 52, berkata, sebelum ini dia menjual ayam RM6.60 satu kg dengan harga daripada pemborong ialah sebanyak RM6.30.
''Tetapi dua tiga hari lalu, pemborong naikkan harga ayam kepada RM6.60, kami sebagai peniaga pun terpaksalah menjual lebih tinggi kalau tidak, tiada untung," katanya.
Di PULAU PINANG, tinjauan di Pasar Taman Tun Sardon dan Pasar Bayan Baru mendapati berlaku kenaikan harga ayam sebanyak 30 sen.
Ayam yang sebelum ini dijual pada harga RM7.20 satu kg telah dinaikkan kepada RM7.50 pada hari ini.
Di SEREMBAN, Pengarah KPDNKK negeri, Norashiken Ishak berkata, harga tertinggi bagi satu kg ayam yang siap diproses hari ini adalah RM7.50 berikutan berlakunya permintaan tinggi pada musim perayaan ini.
Kenaikan sehingga 30 sen berbanding harga sebelum ini masih berada dalam paras siling antara RM5 hingga RM7.50 satu kg.
Tinjauan di beberapa pasar di Seremban menunjukkan akibat pengaruh bulan Ramadan dan menjelang perayaan Aidilfitri kelak, ada kecenderungan peniaga menaikkan harga ke paras maksimum yang dibolehkan iaitu RM7.50 satu kg.
Di MELAKA, Ketua Pegawai Penguat Kuasa KPDNKK negeri, Abd. Hafidz A. Rahim berkata, semua peniaga masih mematuhi arahan dengan menjual ayam pada harga antara RM6.90 hingga RM7.20 satu kg.
Menurutnya, berdasarkan pemantauan penguat kuasa sejak semalam mendapati tidak ada laporan berkaitan peniaga menaikkan harga ayam sewenang-wenangnya.
Di KUANTAN, harga ayam juga masih terkawal apabila ia dijual pada harga biasa iaitu antara RM6.90 hingga RM7.50 sekilogram.
Tinjauan Utusan Malaysia ke Pasar Besar Kuantan hari ini mendapati tidak berlaku kenaikan ketara oleh peniaga ayam di premis berkenaan.
Sementara itu, Pengarah KPDNKK Pahang, Mohd. A. Aruwan Ab. Aziz ketika dihubungi memberitahu, hampir semua kedai runcit dan pasar raya di negeri itu masih menjual ayam pada harga biasa.
Di JOHOR BAHRU, pemantauan di beberapa pasar di negeri itu mendapati ayam masih kekal dijual pada harga antara RM6.60 dan RM7 satu kg dan tiada sebarang kenaikan yang dilaporkan.

No comments:

Post a Comment