Wednesday, December 29, 2010

Akhirnya mereka bertemuMOHD. SUBRI (kiri sekali) dan isterinya, Ani Ahmad (dua dari kanan) berbual dengan Van Quang dan Thi Bay serta Martin (kanan) di rumah mereka di Lepar Hilir, Kuantan semalam.


KUANTAN - Pencarian sepasang suami isteri bekas warganegara Vietnam untuk menjejak seorang askar Melayu bernama Ali yang pernah membantu mereka semasa menjadi pelarian di Pulau Bidong, Kuala Terengganu di antara tahun 1979 hingga 1980 berakhir di sini semalam.
Van Quang Nguyen, 51, dan isterinya, Thi Bay Nguyen, 51, berjaya menemui lelaki tersebut yang nama sebenarnya Mohd. Subri Zainal Abidin di Gambang di sini.
Menurut Mohd. Subri, 54, beliau memperkenalkan dirinya sebagai Ali kepada pasangan itu kerana sebutan nama penuhnya sukar untuk disebut oleh orang Vietnam.
"Kalau saya perkenalkan diri saya sebagai Mohd. Subri, mereka sukar untuk menyebut. Jadi, saya perkenalkan diri sebagai Ali sebab nama itu mudah disebut," katanya semasa ditemui di rumahnya di Lepar Hilir, Gambang di sini.
Kosmo! pada Julai lalu melaporkan usaha pasangan Van Quang dan Thi Bay yang datang ke negara ini untuk mencari seorang askar Melayu bernama Ali yang membantu mereka semasa menjadi pelarian di Terengganu.

No comments:

Post a Comment