Friday, June 20, 2014

15 lelaki mengaku tidak salah ceroboh DUN Pulau Pinang


Setiausaha Badan Perhubungan UMNO negeri, Datuk Musa Sheikh Fadzil (depan, kiri) turut hadir memberi sokongan moral kepada 15 lelaki yang hadir ke mahkamah atas tuduhan menceroboh Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang Mei lalu di Mahkamah Majistret, Pulau Pinang, semalam. - utusan/AZMAN ASMAYATIM
PULAU PINANG 19 Jun - Seramai 15 lelaki dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini hari ini atas tuduhan menceroboh Dewan Undangan Negeri(DUN) Pulau Pinang, Mei lalu.
Mereka mengaku tidak bersalah dan minta dibicarakan selepas pertuduhan dibacakan oleh jurubahasa kepada mereka di hadapan Majistret Nurul Rashidah Md. Akit.
Mereka yang dituduh ialah Datuk Mohd. Ridzwan Bakar, 54, Hisham Ahmad Sabri, 43, Afriz Mohd. Noor, 36, Rosesarwandi Saad @ Yaacob, 33, Mohd. Rizuad Mohd. Azudin, 37, Hisham Abdul Hamid, 38, Mohd. Nashrol Hisham Abdullah, 38, dan Azmeal Abu Bakar, 42.
Yang turut didakwa ialah Mohd. Yusmadi Mohd. Yusof, 34, Mohamad Hilmie Ibrahim, 37, Jasmin Noordin, 40, Nordin Wahab, 41, Mohamed Ghani Abd. Jiman, 48, Wan Abidin Zain, 51, dan Mohamed Ibrahim A. Siahoo, 31.
Mereka bersama-sama seorang yang masih bebas didakwa menceroboh DUN kira-kira pukul 1.30 petang, 21 Mei lalu dengan niat hendak menggusarkan Setiausaha Dewan, M. Maheswari.
Dakwaan terhadap mereka dikemukakan mengikut Seksyen 448 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara setahun atau denda RM2,000 atau kedua-duanya.
Pendakwaan dikendalikan oleh Timbalan-Timbalan Pendakwa Raya, Datuk Razali Che Ani dan Siti Fatimah Talib, manakala kesemua tertuduh diwakili peguam Datuk Abu Bakar As-Sidek.
Ketika prosiding, Razali memohon agar kesemua tertuduh diikat jamin RM6,000 setiap seorang selain pasport mereka diserahkan kepada mahkamah sementara menunggu sebutan semula kes.
Abu Bakar pula yang meminta agar jaminan minimum dikenakan serta pasport tertuduh-tertuduh tidak diserahkan kepada mahkamah kerana ada di antara mereka yang mempunyai urusan di luar negara dalam masa terdekat.
Nurul Rashidah kemudian membenarkan setiap tertuduh diikat jamin RM2,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 22 Julai ini sebutan semula kes dan serahan dokumen.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Mahkamah/20140620/ma_02/15-lelaki-mengaku-tidak-salah-ceroboh-DUN-Pulau-Pinang#ixzz3581CINn8
© Utusan Melayu (M) Bhd 

No comments:

Post a Comment