Wednesday, December 10, 2014

Tiada hasrat ekstradisi Alvin dan Ali


PUTRAJAYA: Kerajaan tidak berhasrat membuat permohonan ekstradisi blogger kontroversi Alvin Tan dan aktivis politik Ali Abdul Jalil ke Malaysia bagi menghadapi tindakan undang-undang, kata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.
“Kita tiada cadangan atau usaha melakukan extradisi setakat ini walaupun ada perjanjian extradisi dengan negara berkenaan,” katanya selepas menerima kunjungan Penolong Setiausaha Hal Ehwal Antarabangsa, Jabatan Keselamatan Dalam Negeri Amerika Syarikat, Alan Bersin, di pejabatnya di sini hari ini.
Ahmad Zahid bagaimanapun yakin Tan dan Ali yang kini berada di luar negara untuk mendapatkan perlindungan politik akan pulang ke tanah air suatu hari nanti.
“Sejauh-jauh bangau terbang, akan balik ke belakang kerbau,” katanya.
Apabila ditanya sama ada kerajaan akan menggugurkan kerakyatan Tan dan Ali, Ahmad Zahid berkata kerajaan Malaysia tidak sekejam itu.
“Mereka adalah anak kelahiran Malaysia. Tiada pasport sudah cukup menyeksa,” katanya.
Semalam, Jabatan Imigresen Malaysia mengumumkan bahawa pasport Malaysia Antarabangsa Tan dan Ali ditarik balik berkuat kuasa serta-merta.
Tan atau nama sebenarnya Tan Jye Yee melarikan diri ke Amerika Syarikat bagi mendapatkan perlindungan politik dan mengelak daripada ditahan pihak berkuasa di Malaysia atas kesalahan-kesalahan yang dilakukan.
Ali pula melarikan diri ke Sweden bagi mendapatkan perlindungan politik.
Ali berdepan tuduhan menghasut kerana menghina institusi Raja di negara ini melalui laman Facebooknya. - Bernama
Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 9 Disember 2014 @ 8:25 PM
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/14918#sthash.6bHmSPVy.dpuf

No comments:

Post a Comment