Thursday, March 5, 2015

Burung belatuk terbangkan wesel jadi viralGambar menunjukkan seekor wesel berpaut di atas belakang burung belatuk hijau di Taman Hornchurch Country di timur London.


LONDON – Imej rakaman seorang jurugambar amatur keadaan seekor burung belatuk hijau terbang dengan seekor wesel di atas belakangnya menjadi viral di media sosial baru-baru ini.
Jurugambar tersebut, Martin Le-May, 52 berkata, dia secara kebetulan merakam imej luar biasa itu ketika bersiar-siar bersama-sama isterinya di sekitar Taman Hornchurch Country sebelum memuat naik gambar itu melalui akaun Twitternya.
LE-MAY bersama kameranya.


Menurut Martin, walaupun gambar tersebut menunjukkan dua ekor haiwan itu dalam keadaan baik namun, mamalia kecil tersebut sebenarnya telah menerkam burung berkenaan dan ingin menjadikannya sebagai mangsa.
Sementara itu, Penasihat Hidupan Liar kepada Persatuan Diraja Untuk Perlindungan Burung, Richard James berkata, gambar wesel dan burung belatuk tersebut sangat mengagumkan.
“Wesel adalah pemangsa yang ganas dan sering menyerang mangsa yang lebih besar daripada dirinya sendiri dan dalam hal ini nampaknya haiwan tersebut telah menyasarkan burung belatuk itu sebagai mangsanya.
“Burung itu sangat kuat sehingga mampu menerbangkan wesel seberat 190 gram serta sangat bernasib baik berjaya melepaskan diri,” katanya.
Gambar itu menjadi viral di media sosial apabila ribuan pengguna berkongsi imej berkenaan yang disifatkan sebagai satu dalam sejuta. – Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0305&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz3TSa3RprC 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment