Wednesday, April 8, 2015

Impian menjadi doktor tertunai selepas tukar identiti sebagai ‘lelaki kulit hitam’IMEJ yang menunjukkan Vijay (kiri) menukar identiti menjadi lelaki kulit hitam yang dikenali sebagai Jojo.


MISSOURI, Amerika Syarikat – Gara-gara gagal untuk memasuki sebuah sekolah perubatan di sini, seorang lelaki bertindak menukar identiti dan warna kulit bagi membolehkannya menyambung pelajaran di institusi tersebut.
Vijay Chokalingam mengaku berbuat demikian apabila permohonannya untuk memasuki St. Louis University School of Medicine pada 1998 tidak berjaya kerana identitinya sebagai seorang lelaki berketurunan India-Amerika.
“Disebabkan itu, saya menukar identiti menjadi seorang lelaki berketurunan Afrika-Amerika dengan membotakkan kepala dan menyerupai kaum tersebut, malah saya menyertai persatuan orang kulit hitam,” ujarnya.
Sepanjang perubahan identiti sebagai Jojo, Vijay telah menerima 11 panggilan temuduga di sekolah perubatan termasuk Universiti Harvard, Universiti Columbia dan Universiti Washington.
Abang kepada pelawak Mindy Kaling yang kini bergelar doktor itu menulis pengalaman berdepan masalah perkauman tersebut di dalam laman web peribadinya, AlmostBlack.com. – Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0408&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz3WffqfM9K 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment