Sunday, September 11, 2011

Mat sabu punya pasal depa naik pangkat


16,000 polis naik koperal
Oleh Wan Faizal Ismayatim

2011/09/11

KUALA LUMPUR: Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar mengumumkan kenaikan pangkat 16,010 anggota polis berpangkat lans koperal kepada koperal secara automatik mengikut tempoh perkhidmatan tanpa perlu menjalani proses temu duga. 

Beliau berkata, proses kenaikan pangkat itu diluluskan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, sekali gus membuktikan keprihatinan kerajaan terhadap sumbangan anggota polis berpangkat rendah.
Menerusi skim itu, katanya, konstabel dinaikkan pangkat ke lans koperal selepas tiga tahun perkhidmatan, manakala lans koperal selepas lima tahun berkhidmat dinaikkan ke pangkat koperal dengan syarat lulus undang-undang rendah jabatan, tapisan dan perakuan pegawai pemerintah.
Seramai 16,010 lans koperal layak dinaikkan ke pangkat koperal secara time-based mengikut pecahan skim perkhidmatan iaitu Skim Anggota Pangkat Rendah (APR) dan Konstabel membabitkan 13,759 anggota serta Skim APR dan Konstabel Sokongan membabitkan 1,618 anggota. 

Selain itu, 633 lans koperal Orang Asli dari Skim APR dan Konstabel Orang Asli turut layak dinaikkan pangkat secara time-based mengikut skim ini, katanya pada majlis terbuka Aidilfitri anjuran Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman di Makmal Forensik Polis Diraja Malaysia (PDRM), di sini malam tadi. 

Ismail berkata, kenaikan pangkat bagi fasa satu sudah dilaksanakan 15 Julai lalu membabitkan 1,294 anggota manakala fasa kedua yang membabitkan 14,716 lans koperal dari ketiga-tiga skim itu akan dilakukan dalam tempoh terdekat. 

Untuk kenaikan pangkat kategori koperal ke sarjan, sarjan ke sarjan mejar dan sarjan mejar ke sub inspektor, kaedah temu duga masih diguna pakai. Pelaksanaan kenaikan pangkat itu membabitkan implikasi kewangan kepada kerajaan sebanyak RM27,943,508.97, namun ia masih dalam bajet yang diberikan kepada PDRM, katanya. 

No comments:

Post a Comment