Friday, January 6, 2012

Tok Mun mahu bertanding lagi

pix_gal0
Bakal calon paling awal kunjungi pejabat SPR, beralih ke DUN pula

KUALA TERENGGANU: Ketika ramai masih berteka teki bila Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13 akan diadakan, Tok Mun atau nama sebenarnya Maimun Yusof, 93, yang pernah bertanding sebagai calon Bebas di Parlimen Kuala Terengganu pada PRU 2008, sudah membuat persediaan untuk bertanding lagi.
Dengan kudrat yang masih kuat biarpun usia sudah hampir menjangkau seabad, Tok Mun adalah bakal calon paling awal mengunjungi pejabat Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) di bandar raya ini untuk mendapatkan maklumat yang perlu sebagai persediaan untuk PRU kelak.
Tok Mun ketika ditemui di rumahnya semalam berkata, dia tidak berhasrat untuk bertanding bagi kerusi Parlimen, sebaliknya mahu merubah angin bertanding kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN).

“SPR kata untuk bertanding kerusi Parlimen Tok kena sediakan duit RM10,000, tetapi untuk DUN perlukan wang RM5,000 saja. Tok pun bukan ada duit sangat, jadi Tok nak bertanding kerusi DUN saja.

“Ketika ke pejabat SPR, Tok beritahu mereka Tok mahu bertanding menggunakan simbol yang Tok simpan (lambang kerajaan negeri Terengganu), tetapi mereka suruh Tok pilih simbol lain.

“Jadi, jika Tok masuk bertanding PRU nanti terpaksa guna simbol yang mereka beri dan Tok pilih simbol rumah (sambil menunjukkan kertas diberikan SPR yang memaparkan pelbagai simbol). Simbol rumah saboh (sesuai) sikit,” katanya ketika ditemui Berita Harian di rumah sewanya di Kampung Pengadang Akar di sini.
Tok Mun yang tinggal bersendirian di rumah yang sudah sangat usang itu, adalah calon tertua yang bertanding pada PRU Ke-12 bagi kerusi Parlimen Kuala Terengganu dengan menggunakan simbol kunci, menentang calon Barisan Nasional, Allahyarham Datuk Razali Ismail dan PAS, Mohamad Sabu.

Bagaimanapun, Tok Mun yang mencari pendapatan dengan menjaja kain dan jeruk buah-buahan menaiki basikal itu tewas di tangan Allahyarham Datuk Razali Ismail dengan hanya meraih 685 undi.

Ditanya mengapa dia bersungguh-sungguh mahu bertanding dalam PRU sedangkan untuk menyara hidupnya pun dia menerima bantuan bulanan RM200 daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), Tok Mun berkata beliau mahu bercakap mewakili rakyat bagi memperbetulkan sistem pentadbiran negara yang didakwanya banyak kesilapan.
Berita Harian Online | Tok Mun mahu bertanding lagi:

'via Blog this'

No comments:

Post a Comment