Thursday, March 28, 2013

Apakah perkara pertama sekali yg mula2 diseru Nabi Muhammad setelah baginda dilantik Allah sbg Rasul-Nya..?


# Apakah pemimpin Muslim yg ada benar2 mempraktikkan seruan Islam ini...?

Seruan Islam :

1. Tidak ada Tuhan melainkan Allah. Dia Tuhan yg Satu. Pencipta segala yg di langit dan di bumi. Sembahlah Tuhan yg Satu. jgn menyembah benda2 yg dicipta manusia. Aqal yg rasional harus digunakan bukan disisihkan. Aqal adalah anugerah.

2. Akuilah bhw Nabi Muhammad itu adalah hamba Allah dan Nabi-Nya. Dan baginda diperintahkan Allah utk membimbing manusia agar mrk beroleh kejayaan dunia dan akhirat... 

3. Bahawa semua manusia di sisi Tuhan itu adalah sama tarafnya, tak kira warna kulit maupun kaum. orang kaya sama taraf dgn yg miskin. sultan sama taraf dgn org biasa. Majikan sama taraf dgn pekerja. semuanya sama taraf di sisi Tuhan. 

manusia yg memiliki taraf tinggi di sisi Tuhan, hanyalah mrk yg bertaqwa (menjauhi dosa), berbuat amal kebaikan, dan berakhlak mulia. 

4. Muslim itu bersaudara. oleh itu mrk harus saling berkasih sayang dan tolong-menolong. bukan menjaga kepentingan diri saja.

5. Bahawa yang kuat harus tolong yg lemah. yg kaya harus tolong yg miskin. Orang miskin memiliki hak utuk menerima sebagian harta dari orang yg kaya. monopoli tidak dibenarkn, share kekayaan hanya dgn kroni adalah dilarang. Rasuah dilarang. Segala kezaliman terhadap kaum yg lemah spt kanak2, wanita, orang tua, adalah dilarang.

inilah antara intipati utama dalam ajaran Islam... yg menitik berat keadilan dan kebajikan buat semua... 

Islam itu Indah.

-nw-

ini pula foto utk buat perbandingan . orang yg menggunakan aqal pasti boleh menilai.

No comments:

Post a Comment