SEOUL - KOREA SELATAN. Seorang remaja Korea yang hanya makan secara online di depan webcam komputernya mampu menjana hampir £1,000 (RM4,500) setiap hari.
Kebiasaanya, Kim Sung Jin, 14, akan menikmati makanan malam seperti pizza, ayam goreng dan makanan cina di dalam sebuah bilik kecil di kediaman keluarganya yang terletak di selatan Seoul dan ditonton oleh ribuan peminatnya.
Malah Sun Jing bukan sahaja makan di depan webcamnya, malah turut berkomunikasi dengan palayar melalui siaran video langsung yang disiarkan di Afreeca TV.
Rancangan Sun Jing yang lebih dikenali dengan nama Patoo mendapat jumlah tontonan yang ramai dan biasanya akan dibayar £1,000 (RM4,500) untuk setiap episod.
Sun Jing akan makan di depan penonton hampir setiap hari sejak berumur 11 tahun.
Menurutnya, pada mulanya dia makan secara online sebagai satu cara untuk mencari teman untuk menemaninya makan kerana ibu bapanya tinggal berjauhan dengannya.
"Saya tinggal bersama datuk dan nenek yang biasanya akan makan malam awal menyebabkan saya sering keseorangan untuk makan,' katanya.
Tambahnya lagi, rancangan itu juga menyebabkan dia dikenali ramai.
" Ramai menyapa ketika bertemu di luar,' kata dipetik Dailymail.
Di Korea Selatan, aplikasi video online Afreeca TV mempunyai lebih 8 juta pelayar setiap bulan dan mejadi sebahagian kepada kehidupan sosial kepada remaja.