Friday, November 9, 2012

Amerika ditimpa bencana Obama menang: Trump

pix_gal0
Washington: Hartawan hartanah terkenal Amerika Syarikat, Donald Trump, nyata bengang dengan kemenangan Barack Obama dalam pilihan raya presiden yang berakhir kelmarin. 

Trump yang menyokong calon Republikan, Mitt Romney, semalam menggunakan Twitter untuk menghina kemenangan Obama sebelum membuangnya selepas ramai membidasnya. 
Ketika meluahkan kekewaannya, Trump menyifatkan kemenangan Obama sebagai satu penipuan dan bencana kepada demokrasi. 


Malah, hartawan berusia 66 tahun itu menggesa revolusi dilancarkan ke atas sistem politik Amerika termasuk mengadakan perhimpunan di Washington DC. 

Penerbit program realiti ‘The Apprentice’ itu menyiarkan sembilan mesej kepada hampir 1.9 juta pengikutnya, sejurus selepas Obama diisytiharkan pemenang. 

“Rancang semula strategi. Kita tidak boleh biarkan perkara ini berlaku. Kita perlu berarak di Washington dan henti ejekan ini. Negara itu sudah berpecah. Lawan dan hentikan ketidakadilan menjijikkan ini. Dunia sedang ketawakan kita. 

“Pilihan raya ini satu penipuan. Kita tidak demokrasi. Negara kita kini menghadapi masalah serius terburuk. Negara kita sudah berpecah. 
“Keputusan pilihan raya ini mengikut undian Kolej Pemilih adalah bencana kepada demokrasi,” tulisnya. 

Trump meminta ahli politik Republikan tidak berputus asa dan menggesa ditamatkan Obamacare, skim insurans yang diperbaharui Obama. 

Trump kemudian membuang mesejnya yang kemudian didapati salah apabila menyatakan Obama mengalahkan Romney meskipun tidak menang undi popular. 

Namun, komennya mencetuskan reaksi balas beribu-ribu orang lain termasuk selebriti seperti Alec Baldwin, penyokong kuat Obama. 

Baldwin menulis: “@realdonaldtrump. 

Anda percaya kepada pengundi apabila mereka mengundi peserta The Apprentice. Mengapa tidak sekarang?” 

Penerbit eksekutif rancangan komedi, Steve Levitan, pula menulis: “Trump, adakah anda tonton ucapan kekalahan Romney? Itu sebenarnya contoh seorang yang murah hati dan rambut yang elok.” 

Pembaca berita NBC News, Brian Williams, juga mengkritik Trump dengan mengatakan hartawan itu tidak lagi relevan. 

Program realiti Trump disiarkan oleh saluran itu. 

Trump tidak bertanggungjawab Williams memberitahu penonton: “Kenyataan Trump sudah diketahui ramai. Anda juga patut tahu mengenainya.” 

“Trump sudah tidak lagi relevan dan bertindak tidak bertanggungjawab malam ini,” katanya sebelum membaca beberapa kiriman. 

Ketika berkempen, Trump turut campur tangan termasuk membantu memeterai perjanjian pelik menderma AS$5 juta (RM15 juta) kepada badan kebajikan jika Obama bersetuju menyiarkan rekod kolej dan pasportnya

No comments:

Post a Comment