Tuesday, June 15, 2010

1,447 diselamatkan
SERAMAI 1,447 orang berjaya diselamatkan daripada menjadi mangsa aktiviti pemerdagangan orang sehingga Mei lalu hasil daripada usaha dan tindakan bersungguh kerajaan melalui agensi penguat kuasaan sedia ada bagi membanteras kegiatan terbabit.
Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, berkata mangsa terbabit diberikan Perintah Perlindungan Sementara (IPO) bawah Seksyen 44 (2) Akta Antipemerdagangan Orang 2007 dan daripada jumlah terbabit, seramai 338 orang dikenal pasti sebagai mangsa sebenar pemerdagangan orang dan diberikan Perintah Perlindungan (PO) bawah Seksyen 51(3) akta sama.
Beliau berkata, kerajaan menghadapi pelbagai cabaran dan masalah dalam menangani jenayah pemerdagangan manusia, seperti kebanyakan mangsa masuk ke negara ini secara sah sebagai pelancong, tetapi kemudiannya menjadi sasaran sindiket pemerdagangan orang. “Ini menyebabkan anggota penguat kuasa menghadapi kesukaran mengenal pasti mangsa ketika mereka berada di pintu masuk utama negara,” katanya, menjawab soalan Dr Tan Seng Giaw (DAP-Kepong) mengenai pemerdagangan manusia, masalah dihadapi untuk menanganinya dan bilangan mangsa.

Hishammuddin berkata, pihaknya juga menghadapi masalah kurang kerjasama dan penyampaian maklumat daripada orang awam dan mangsa, yang menyukarkan agensi penguat kuasa mengambil tindakan.

No comments:

Post a Comment