Tuesday, June 15, 2010

Mengapa 400 Juta Jadi 800 Juta?Kos pembinaan Istana Negara yang baru di Jalan Duta, Kuala Lumpur, telah meningkat dua kai ganda dalam tempoh empat tahun, demikian Dewan Rakyat diberitahu hari ini. 
Semasa sesi soal-jawab pagi ini, Timbalan Menteri Kerja Raya, Datuk Yong Khoon Seng berkata istana tersebut dianggar menelan belanja RM400 juta pada tahun 2006 tetapi kini kosnya meningkat kepada RM811 juta.

Kontrak pembinaan Istana Negara yang baru itu diberikan kepada tiga syarikat melalui perundingan langsung, dan bukan melalui tender terbuka, kata Yong. Katanya, kontrak tersebut diberikan melalui cara tersebut kerana Istana Negara adalah "unik" dan memerlukan pertimbangan keselamatan tambahan.

Kenyataannya itu mengundang reaksi daripada Nga Kor Ming (DAP-Taiping) - yang mengajukan soalan tersebut - dengan menyatakan bahawa perundingan langsung itu bertentangan dengan janji Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di bawah Model Ekonomi Baru (MEB).

ADMIN: Dalam keadaan ekonomi yang masih belum stabil, kerajaan terus membakar wang rakyat dengan projek yang tiada mendatangkan hasil pada masyarakat umum. Kos pembinaan naik sekali ganda, sekiranya mereka tersepit sumber kewangan, rakyat akhirnya dituju kembali dengan menarik semula subsidi dan sebagainya. Sebahagian rakyat masih gagal menilai...

No comments:

Post a Comment