Thursday, December 16, 2010

Melayu Jakun Dah Ramai Pupus...
Pada satu hari di tahun 60an ada satu perkampungan di Utara Malaya. Kampung ni tak dak bekalan karen dan ayaq. Kat kampung tu tinggailah satu keluarga yang miskin, Awang, dan mak dia, Cik Kiah. Menyedari depa ni miskin Cik Kiah selalu memotivasi anak dia supaya belajaq betui-betui untuk masa depan yang lebih vogue dan anggun.


Apabila menyedari kemiskinan yang ada dan berkat usaha dan kesabaran, Awang telah berjaya didalam pelajaran. Dengan kelulusan yang ada, Awang telah berjaya dapat keja dengan gomen tapi masalah dia tempat keja dia tu kat Kola Lumpuq. Sayu gak hati dia nak tinggai Cik Kiah sorang sorang, yalah takut gak nanti orang tackel mak dia, sapa susah? dia gak nanti yang susah tak pasai pasai dapat bapak tiri.


"Mak, bolehkah Cek pi keja kat Kolumpoq tu ?" kata Awang. "Cek risaulah kat mak" sampuknya lagi.


"La, kalau kat mak hang nak risau tak payah la, mak tau la nak jaga diri mak. Kalau takat makan pakai tu bukan mak tak tau nak buat, hang pi lah, untuk masa depan hang gak," balas maknya. "Lagipun bukan senang ooo... nak dapat keja dengan gomen, hang carilah satu kampung mana dapat, hang ni kira champiang oooo.." kata maknya bangga.


"T.Q. mak, Awang janji takkan lupakan mak, kalau free free tu Awang akan bawak mak pi sana" kata Awang janji kat mak dia.


Maka dengan perasan sedih Awang pun berangkatlah ke Kolumpoq. Di sana gomen dah sediakan tempat tinggai (kuarters) untuk dia. Berbeza dengan keadaan di kampung, segala infrastruktur yang lengkap memang terdapat kat kuartes dia duduk tu. "Wah selesanya" kata Awang.


"Aku musti bawak mak aku mai sini tunjuk sikit kesofisikated tempat ni" bisik Awang.


Setelah sebulan di perantauan, Awang pun baliklah ke kampung dia. Balik bercuti la tu. Sampai saja di rumah, mak dia melompat lompat tengok anak dia dengan dressing yang agak moden dan bergaya over (culture shock la ni). Kerinduan Awang dengan mak dia pun terubat setelah depa berjumpak.


"Mak, syiok la dok kat Kolumpoq, macam-macam ada. Mak tau dak kat sanakan ada ayaq dalam besi dan paling canggih ada api dalam kaca" kata Awang mengklentong mak dia.


"Apa dia? ayaq dalam besi, api dalam kaca ? Awang oi hang bawak la mak pi tengok teringin sangat mak nak tengok benda-benda takjub macam tu" kata mak dia tergedik-gedik dan sungguh-sungguh.


Maka esoknya berangkatlah Cik Kiah dan Awang ke Kolumpoq. Seronoknya Cik Kiah tak terkata maklumlah tak pernah ke Kolumpoq sebelum ni. Dalam perjalanan macam macam yang ditanya oleh Cik Kiah kat Awang. Sampai temonyeh-monyeh Awang jawab pertanyaan mak dia ni.


Sesampai kat rumah tercanggak-cangak Cik Kiah bila dok dalam rumah Awang, ada radio, ada kusyen dan sebagainya. Woih... memang seperti yang pernah di cerita oleh Awang, memang canggih, tak pernah segala kecanggihan tu ada kat kampung depa.


Proud gila laaa.... Cik Kiah dengan semua benda-benda tu. "Balik nanti bolehlah aku habaq kat semua orang kampung" bisiknya.


"Eh Awang hang kata nak tunjuk kat mak ayaq dalam besi, api dalam kaca, mana dia ?" bentak Cik Kiah yang sekali lagi tergedik-gedik. " "Ni ha dia api dalam kaca tu" sambil menekan suis lampu dan lampu kalimantang dalam rumah tu pun menyalalah.


"Eh baik-baik satni meletup pulak kaca tu" kata Cik Kiah dengan nada yang takut-takut tapi terpesona.


"Eh dak aih mana boleh meletup, api ni memang depa design dok dalam kaca, la ni mak tak payah susah2 pasang pelita bila malam" kata Awang meyakinkan mak dia. Oh kini tanda tanya Cik Kiah tentang api dalam kaca sudah terjawab.


"Memang aku nak canang satu kampung nanti dengan penemuan benda ni" kata Cik Kiah dalam hati sambil membayangkan muka jirannya Piah, Timah, Senah danlain-lain yang pasti akan terpegun den terkezut nanti.


"Awang oi... tu baru api dalam kaca, ayaq dalam besi mana pulak ?" kata Cik Kiah tak sabaq sabaq. "Tu ha, ayaq dalam besi tu" tunjuk Awang kepada satu kepala paip dalam toilet rumah dia. "Oh ayaq dok dalam besi ni, jadi takyah la mak susah susah cedok ayaq kat telaga noo ??" kata Cik Kiah semakin bangga. Bertambah lagilah modai nak klentong jiran jiran kampung dia nanti.


"Eh mak, Cek lapaq la, la ni Cek nak pi kedai sat beli makanan, mak dok sat, sat ni cek balik la", kata Awang. "Tak pa la, pi lah.... mak pun nak sembahyang ni" jawab Cik Kiah. Setengah jam kemudian baliklah Awang dengan bekalan makanan. Masuk aja dalam rumah di tengoknya mak dia sedang relax aja.


"Ha, mak dah sembahyang ka ?" tanya Awang. "Dah" jawab Cik Kiah. "Ni nak tanya hang satu benda ni, awat telaga kat rumah hang ni kecik sangat? tadi payah betui mak ambik ayaq sembahyang tau ?" tanya Cik Kiah lagi.


"Telaga? mana ada telaga dalam rumah macam ni? kat kampung kita ada la" tanya Awang.


"Ni apa dia ? bukan ka tu telaga kecik ? cuba hang pebesaq sikit telaga tu taklah payah mak ka..., hang ka..., nak ambik ayaq nanti" kata Cik Kiah sambil menunjuk kearah mangkuk tandas dalam toilet rumah Awang.


Laaaa.. Usurpadora... Awang seakan akan terpengsan bila mendengar penerangan mak dia. Rupanya dia lupa ajaq mak dia ayaq dalam besi tu kena pulas kepala paip tu dulu, taklah bersusah payah mak dia mencedok ayaq dalam "telaga kecik tu"


uuuuwaaaaaaa......


Moral cerita versi gua: Kebanyakkan pengundi saluran satu seperti Cik Kiah (jenis melayu kampung, melayu felda, melayu hutan yang hidup dengan sekampit beras dan sehelai kain pelekat setiap 5 tahun sekali) dah banyak yang padam/pupus..., itu yang membuatkan bn mengelabah gilerrrr... hahahahaaaa....
IkutSukaAku - Isa: Melayu Jakun Dah Ramai Pupus...

No comments:

Post a Comment