Thursday, July 29, 2010

Masa lemak nak bersatu masa kuat hentam PAS bertalu-talu

'Perlu ikhlas satukan Melayu'

PUTRAJAYA 28 Julai - Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, usaha penyatuan parti-parti politik di kalangan orang Melayu terutama membabitkan UMNO dan Pas boleh menjadi kenyataan jika kedua-dua pihak mempunyai keikhlasan.
Perdana Menteri berkata, kerjasama politik seumpama itu telah berjaya dilakukan ketika kepimpinan Allahyarham bapanya, Tun Abdul Razak Hussein kerana wujudnya sifat keikhlasan di kalangan pihak terlibat.
"Untuk melakukan sesuatu mesti ada keikhlasan daripada kedua-dua belah pihak, bukan satu pihak sahaja.
"Di zaman Tun Razak ia (kerjasama politik) menjadi kenyataan sebab diusahakan secara tertutup dan senyap-senyap dahulu dan ada perasaan saling hormat menghormati antara parti-parti berkenaan," katanya.
Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan majlis Tun Abdul Razak, Bapa Pembangunan - Suatu Pengisahan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di sini hari ini.
Perdana Menteri ditanya mengenai aspek kepimpinan Tun Razak yang berjaya mewujudkan kerjasama antara UMNO dan Pas dalam Barisan Nasional (BN) ketika menerajui negara selepas Tragedi 13 Mei 1969.
Menurut Najib, Allahyarham Tun Razak bukan sahaja menyatupadukan orang Melayu malah juga orang bukan Melayu apabila turut menjemput parti Gerakan yang ketika itu merupakan parti pembangkang untuk bersama-sama menyertai BN.

No comments:

Post a Comment