Monday, July 25, 2011

Amy Winehouse mati kerana dadah

AMY WINEHOUSE


LONDON - Penyanyi bermasalah Britain, Amy Winehouse meninggal dunia di rumah barunya di sini pada usia 27 tahun.

Winehouse yang bergelut dengan masalah ketagihan dadah dan arak sejak beberapa tahun lalu ditemui mati kelmarin iaitu sebulan selepas dia terpaksa membatalkan keseluruhan konsert jelajah Eropahnya setelah menampilkan persembahan yang teruk di Serbia.

Polis tiba di kediaman penyanyi itu sekitar pukul 3 pagi waktu tempatan.

Lima jam kemudian, mayat Winehouse iaitu penyanyi yang dianggap paling berbakat dan genius dalam generasinya, dihantar untuk bedah siasat.

Terkenal kerana sikapnya yang pelik, penyanyi bersuara merdu dan pernah memenangi anugerah Grammy itu dipercayai mati akibat masalah ketagihan alkohol dan dadah yang teruk.

Satu sumber memberitahu majalah The People bahawa Winehouse dilihat membeli kokain, heroin, ekstasi dan ketamine dari seorang penjual pada Jumaat malam.

Bagaimanapun, seorang pegawai polis Britain, Superintendan polis, Raj Kohli berkata, beberapa laporan yang menyatakan bahawa Winehouse meninggal dunia akibat pengambilan dadah secara berlebihan adalah satu spekulasi buat masa ini.

"Sebenarnya, siasatan untuk mengenal pasti punca kematian penyanyi berkenaan masih diteruskan," kata Kohli.

"Buat masa ini kematian Winehouse diklasifikasi sebagai mati mengejut dan tiada tangkapan dibuat berhubung kes tersebut," tambahnya.

Winehouse dipercayai patah hati dan 'tidak dapat menenangkan diri' selepas ditinggalkan kekasihnya, Reg Traviss, 34, sebelum dia mendaftar masuk ke sebuah klinik permulihan pada bulan lalu.

Penyanyi yang dilahirkan pada 14 September 1983 itu suka menggabungkan irama R&B, soul dan jaz menerusi lagu-lagu popularnya seperti Stronger Than Me, Rehab dan Love Is a Losing Game.

Sepanjang kerjayanya sebagai penyanyi yang bermula pada 2006 ketika dia berusia 16 tahun, Winehouse tidak dapat dipisahkan dengan gejala penagihan dadah dan alkohol.

Pada tahun 2008, bapanya, Mitch memberitahu, Winehouse mengalami masalah jantung yang teruk sehingga boleh menyebabkan kematian sekiranya dia terus mengambil dadah.

Dia pernah mendirikan rumah tangga dengan seorang penagih dadah, Blake Fielder Civil pada 2007 tetapi pasangan itu bercerai tiga tahun kemudian. - Agensi

Kosmo! Online - Dunia

No comments:

Post a Comment