Saturday, June 2, 2012

Rais Yatim kira kehadiran Himpunan Hijau ke Putrajaya semalam cuma 13 ribu?


http://cenangau.blogspot.com,02 Jun 2012
Bagi yang hadir program Himpunan Hijau menuju Putrajaya semalam, semuanya berpuas hati dengan junlah kehadiran malah ramai yang terkejut dengan kehadiran yang cukup ramai.

Walaupun musim cuti sekolah tapi dengan tempoh promosi cuma 3 minggu dibuat pulak pada hari Jumaat dan tak kurang juga ramai yang terlibat dengan khenduri khendara hari ni, aku pun tak jangka kehadiran seramai tu.

Aku memang tak reti nak anggarkan kehadiran, ada member yang kata mungkin kehadiran melebihi 200,000 tapi aku lebih selesa kata kehadiran memang mencapai sasaran 100,000 orang macam penganjur harapkan.
Income pasif!! Register & display. RM1.00 setiap referrer.
Madu Tualang Asli. 1KG RM60 sahaja. Hubungi PakDin 019-5672201 
Jangan terkejut dengan angka kehadiran yang Utusan dan media penchachai lain akan laporkan. Macam kata Sasterawan Negara A. Samad Said semalam, Rais Yatim mungkin akan kata kehadiran cuma sekitar 13ribu.

Blogger Umno pun tentu punya memperkecilkan angka kehadiran. Blogger BroJinggo yang juga seorang jurugambar tulis dalam blog dia kehadiran cuma 50ribu dan dia siap letak gambar macam kat bawah ni.

  

Tiga gambar kat atas tu gambar sebelum program bermula, belum mula solat hajat pun. Memang masa tu belum ramai yang masuk dalam stadium.

2 gambar kat bawah ni aku ambik waktu petang masa sessi bersama Ust Azhar Idrus.Memang banyak kosong tengah padang. Bangku di teres pun banyak kosong. Tapi harus diingat masa tu hujan baru berhenti. Bangku yang kosong pasai basah air bertakung. Padang pulaak lecah teruk, kalau jalan atas padang kaki memang berselut. Jadi memang tak heran ada bangku kosong dan tengah padang pun tak penuh.

Lagi pun sound sistem memang ok, kat luar stadium pun dengar clear, ramai yang duduk dalam stadium sebelum tu basah kuyup kena hujan lebat, keluar stadium masa ni.

Jugak ramai yang masih beratur nak ambil air sembahyang untuk solat Asar. Tu tak termasuk lagi yang beratur nak masuk bilik air dan beratur tunggu meja kosong dan nak beli benda makan.

Gambar bawah ni pulak waktu program ceramah belah malam, masa tengah puncak, paling ramai orang dalam stadium.

Kalau ada ruang kosong tengah padang pun pasai orang dah tak boleh masuk, penat Hj Mahfuz suruh depa perapat pasai ramai yang tersangkut di dalam terowong tak boleh masuk atas padang tapi orang yang dah duduk tengah padang tu tak bangun. Mungkin depa malas nak bangun pasai payah, nak kena ubah lapik tempat duduk. Harus diingat padang tu memang lecah.

[Sumber: Facebook]
Aku masuk balik stadium masa tu dalam pukul 9.45 malam. Kat luar masa tu pun sesak, nak jalan pun tak boleh laju, kena ikut rentak kaki orang depan. Nak menyelit pun tak lepas. Terpijak selipar member depan pun banyak kali.

Sebelum masuk aku sempat 'tawaf' keliling stadium, memang sesak di sekeliling stadium. Yang baru sampai pun ramai lagi masa tu.

Ok, sekarang kita congak agak-agak berapa yang hadir [rogram Himpunan Hijau Menuju Putrajaya semalam.

Kalau ikut kapasiti, stadium Darulaman boleh muat 32.387 penonton. Kalau campur yang berdiri di laluan dan dalam terowong mungkin boleh cecah 40,000. Kat tengah padang pulak aku agak lebih kurang sama ramai atau mungkin lebih ramai lagi. Jadinya aku agak dalam stadium saja mungkin lebih 100,000

Kat luar dikeliling stadium yang tak boleh nak masuk termasuk jugak yang penuh di tempat makan sebelah stadium, takat 10,000 ada aku rasa pasai memang sesak, malah mungkin lebih lagi.

Jadinya aku anggarkan kehadiran semalam antara 100,000 ke 120,000 orang.

Kira ok la tu, dengan hujan yang cukup lebat sebelah petang. Kalau cuaca cerah aku yakin lebih ramai lagi orang Kedah yang akan hadir.

Jadinya, tak kira la berapa angka yang media penchachai nak bubuh tapi realitinya aku sangat-sangat yakin  sasaran 100,000 macam hasrat penganjur memang tercapai.

No comments:

Post a Comment