Monday, February 4, 2013

Parti Golkar dapat kepercayaan rakyatJakarta: Parti Golkar bakal memenangi pilihan raya Presiden Indonesia jika pemilihan diadakan pada 2012, kata sebuah agensi penyelidikan, semalam.

Pengarah kaji selidik itu, Jayadi Hanan berkata, harapan rakyat Indonesia terhadap parti yang popular dengan lambang pokok beringin itu sangat tinggi. Katanya, dalam penyelidikan dibuat agensinya, 21.3 peratus responden memilih Golkar berbanding Parti Demokrasi Indonesia - Perjuangan (PDI-P) 18.2 peratus dan Pati Demokrat 8.3 peratus.


“Hasil daripada perbandingan ketiga-tiga parti berkenaan, ternyata Golkar menjadi pemenang,” katanya di sidang media di sebuah hotel, semalam.

Kaji selidik itu dibuat dengan menilai prestasi dan parti yang menyertai politik di Indonesia. Menurut Jayadi, kaji selidik itu dijalankan antara 6 hingga 22 Disember tahun lalu dengan membabitkan 1,220 responden. Katanya, Parti Gerindra turut mendapat kepercayaan sebahagian responden.


“Gerinda memperoleh 7.2 peratus, manakala Parti Kebangkitan Bangsa 5.6 peratus, Parti Nasional Demokrat (NasDem) 5.2 peratus.


“Parti Persatuan Pembangunan pula mendapat 4.1 peratus, Parti Keadilan Sejahtera 2.7 peratus, Parti Amanat Negara 1.5 peratus dan Parti Hasrat Nurani Rakyat (Hanura) 1.4 peratus,” katanya. - inilah.com

No comments:

Post a Comment