Monday, September 6, 2010

Lepas raya ni, aku dah tak ada

KUALA LUMPUR: “Lepas raya ni, aku dah tak ada (meninggal),” itulah antara kata-kata terakhir pelawak veteran, ‘stand-up comedian’ dan juga penyanyi lagu jenaka, Yusof Chong, 63; yang menghembuskan nafas terakhir tepat jam 3.30 petang di Hospital Selayang, di sini, semalam.
Kata-kata Allahyarham yang dilahirkan dengan nama Yusop Mat Said, itu masih terngiang-ngiang di telinga anaknya, Ahmad Nuzul, 28.

Yusof disahkan meninggal dunia akibat komplikasi penyakit batu karang di dalam buah pinggangnya selain menghidap kencing manis kronik dan paru-paru berair.

Lebih menyedihkan, pemergian beliau di saat lima hari saja lagi umat Islam akan menyambut Aidilfitri, Jumaat ini.

“Saya sudah menjangkakan hal ini akan terjadi kerana penyakit abah yang semakin kronik. Malah, dia juga sering bercakap bukan-bukan termasuk soal mati sehingga saya mula berasa dia akan meninggalkan saya serta adik-beradik lain sebagaimana dilafazkan,” kata Nuzul sebak.

Beliau berkata, sebelum ayahnya ditempatkan di Hospital Selayang sejak lima hari lalu, arwah terlebih dulu dirawat di Hospital Sultan Abdul Halim, Sungai Petani selama seminggu bermula 26 Ogos lalu.
“Abah dimasukkan ke Hospital Selayang sejak lima hari lalu untuk menjalani dialisis buah pinggang kerana keadaan kritikal.

“Saya sangkakan kami sempat beraya dengan abah walaupun kata-katanya (lepas raya ni, aku dah tak ada) bagaikan petanda semua itu takkan berlaku.
“Saya berasa amat sedih apatah lagi, tidak sempat berada di samping abah pada saat terakhir dia menghembuskan nafas terakhir begitu juga adik-beradik lain kerana masing-masing ada urusan kerja,” katanya menyifatkan ayahnya seorang yang periang dan mengambil berat hal anak-anak.

Selain Nuzul, Yusof seorang bapa tunggal sejak kematian isterinya, Zaleha Osman pada 1994, dikurniakan empat lagi anak iaitu Zaliana, 32, Ita Zahirah, 30, Ahmad Shatri, 24 dan Siti Nurbaya, 20.

Jenazah Allahyarham akan dibawa pulang ke rumah anak bongsunya, Siti Nurbaya dan dikebumikan di Sungai Tua, Selayang.

No comments:

Post a Comment