Tuesday, February 19, 2013

Imam kahwin menerusi Skype dipenjaraDubai: Seorang imam dan seorang pelajar yang mendakwa berkahwin menerusi Skype, dipenjara setahun setiap seorang atas tuduhan menjalinkan hubungan tanpa ikatan perkahwinan.

Sebuah mahkamah Dubai mendapati imam warga Pakistan berusia 39 tahun itu dan pasangannya berumur 19 tahun bersalah mengadakan seks suka sama suka walaupun mereka mengaku tidak bersalah dan bertegas menyatakan perkahwinan mereka sah.


Mahkamah itu enggan menerima sijil akuan nikah mereka yang disahkan pihak berkuasa Pakistan.

Imam itu berada di Pakistan dengan beberapa saksi dan seorang jurunikah yang melangsungkan pernikahannya dengan pelajar itu yang berada di Dubai menerusi Skype tahun lalu.


Tiga bulan selepas perkahwinan itu, bapa wanita itu gadis itu membuat laporan polis, menuduh imam itu merogol anaknya.


Kedua-dua defendan berkenaan akan diusir ke negara asal mereka selepas menjalani hukuman penjara.

Pendakwa raya di Dubai bagaimanapun menolak tuduhan rogol ke atas imam itu, sebaliknya menuduh pasangan terbabit mengadakan seks tanpa bernikah.


“Ya Tuan, memang saya tiduri isteri saya. Kami sudah berkahwin.” kata imam itu kepada hakim.

Peguam imam berkenaan berkata pernikahan itu turut didaftarkan di kedutaan Emiriah Arab Bersatu di Islamabad sebelum dia berlepas ke Dubai untuk bersama-sama isterinya. Menurutnya, pernikahan melalui Skype tidak melanggar undang-undang Pakistan.


Peguam itu juga berkata, bapa wanita berkenaan membuat laporan polis kerana tidak mahu anaknya berkahwin dengan anak guamnya kerana dia miskin.


Ketika perbicaraan, si bapa mengaku mengetahui mengenai perkahwinan itu tetapi mendakwa anaknya telah disihir. -SG

No comments:

Post a Comment