Saturday, May 29, 2010

Rawatan dukun boleh bawa mautKUALA LUMPUR - Kementerian Kesihatan mengingatkan orang ramai agar tidak mendapatkan rawatan daripada dukun atau pengamal perubatan tradisional tidak berdaftar kerana boleh menyebabkan penyakit yang dialami bertambah teruk atau mungkin mengakibatkan maut.
"Jika mereka memerlukan rawatan alternatif, mereka boleh ke hospital kerajaan tertentu yang menyediakan perubatan tradisional," kata Pengarah Perubatan Tradisional dan Komplementari (T&C) Kementerian Kesihatan, Dr. Ramli Abdul Ghani.
Beliau memberitahu Bernama, pada masa ini enam hospital - di Kepala Batas, Putrajaya, Johor Bahru, Kuala Terengganu, Kota Kinabalu dan Kuching menyediakan rawatan sedemikian.
Dua lagi hospital - di Port Dickson dan Alor Setar akan mula menyediakan perkhidmatan seumpama itu lewat tahun ini. Antara khidmat disediakan ialah akupunktur, urut tradisional Melayu dan ubatan herba.
Beliau mengulas laporan mengenai seorang wanita ditipu oleh seorang dukun yang mendakwa telah mengubati kanser hatinya.
Bagaimanapun, imbasan tomografi berkomputer (CT Scan) kemudian menunjukkan bahawa kanser itu telah mencapai tahap empat dan penyakit itu telah merebak ke bahagian lain badannya.

No comments:

Post a Comment