Tuesday, March 22, 2011

Makanan Jepun dikhuatiri tidak selamat



BEIJING - Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) semalam mengumumkan masalah pencemaran radiasi dalam makanan di Jepun adalah lebih serius daripada jangkaan awal.

Menurut WHO, keadaan sebenar adalah lebih buruk dan radiasi tidak hanya mencemarkan kawasan 20 hingga 30 kilometer dari loji seperti yang disangka, beberapa hari selepas gempa kuat merosakkan loji nuklear di Fukushima.

Kes seperti sayuran, susu dan air yang tercemar akibat radiasi mula mencetuskan kebimbangan serantau di sebalik jaminan Jepun bahawa tahap radiasi itu tidak berbahaya kepada kesihatan manusia.

WHO mengesahkan tidak mempunyai sebarang bukti bahawa makanan tercemar di wilayah Fukushima telah tersebar ke negara lain.

"Tetapi adalah lebih baik langkah berjaga-jaga diambil terutama dalam mengesan tahap pencemaran dalam produk dari Fukushima," menurut badan dunia itu.

No comments:

Post a Comment