Sunday, September 4, 2011

Jenazah Noramfaizul disambut sebagai wira


PESAWAT Hercules C130 yang membawa jenazah jurukamera BERNAMA TV, Noramfaizul Mohd Nor, 39, bersama 54 ahli misi bantuan kemanusiaan ke Somalia selamat mendarat di pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) pada jam 10.03 pagi tadi. - Foto Roslin Mat Tahir


SUBANG 4 Sept. - Jenazah jurukamera BernamaTV, Noramfaizul Mohd. Nor yang maut kerana terkena tembakan curi ketika membuat liputan Misi Kemanusiaan Kelab Putera 1Malaysia di Mogadishu, Somalia disambut sebagai wira negara di Pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) di sini hari ini.
Jenazahnya yang tiba pada pukul 10.05 menaiki pesawat C-130 TUDM pagi tadi disambut kira-kira 500 orang terdiri daripada ahli keluarga serta rakan-rakan media yang lain.
Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak serta isteri, Datin Seri Rosmah Mansor turut hadir menyambut ketibaan jenazah Noramfaizul serta kepulangan pasukan Misi Kemanusiaan Kelab Putera 1Malaysia di Somalia.
Hadir sama Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin serta isteri, Puan Sri Norainee Abdul Rahman.
Turut hadir bagi memberikan penghormatan terakhir kepada jenazah ialah Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi; Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim; Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman; Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar, Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom.
Jenazah Noramfaizul juga diberikan penghormatan tertinggi apabila kerandanya diletakkan dengan bendera Jalur Gemilang sebagai tanda penghargaan terhadap keberanian serta kesungguhannya menjalankan tugas untuk negara walaupun sedar risiko yang harus dihadapinya.
Keranda janazah juga disambut oleh sepasukan anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang mengusungnya sehingga ke dalam van sebelum dibawa ke masjid Pangkalan Udara TUDM untuk disembahyangkan. - Utusan

No comments:

Post a Comment